След Великден и Гергьовден има голям шанс у дома да

...
След Великден и Гергьовден има голям шанс у дома да
Коментари Харесай

Какво да сготвим с останалото след празниците агнешко?

След Великден и Гергьовден има огромен късмет вкъщи да разполагаме с печено агнешко месо, към този момент поомръзнало ни за ястие. Понеже обаче сме икономично настроени, а и храна не се хвърля, събираме няколко хрумвания по какъв начин да " рециклираме " агнешкото в нови ястия.
Прочетете още
Бърз гирос



 

Приготвяме обичайния гръцки сандвич, откакто сме се сдобили с питки гирос. Останалите съставки може да импровизираме. Накъсваме от изостаналото агнешко и го запържваме леко на тиган. Подреждаме месото върху питката дружно с маруля, домати, нарязан червен лук и поливаме щедро с млечно-чеснов сос. Добавяме и пържени картофки, в случай че ни се занимава да ги приготвим.

Овчарски къс



 

Традиционното ядене от Англия се подготвя с агнешка кайма, само че нищо не пречи просто да пуснем изостаналите части агнешко в кухненския робот, който да ги наситни до нужния размер. Запържваме лук и чесън, към които прибавяме месото. Когато са се сготвили задоволително, прибавяме нарязани на дребни кубчета моркови и една консерва грах. В разнообразни разновидности на рецептата се прибавя и доматено пюре. Отделно пък подготвяме картофено пюре. Прехвърляме месната примес в незапалим съд, разпределяме я деликатно и я покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настъргано твърдо сирене като да вземем за пример чедър и печем към половин час.

Агнешко къри



 

Както при множеството индийски ястия, и тук тайната е в подправките. Смлените кориандър, кимион, пушен червен пипер, пикантен червен пипер, куркума, настърган на дребно джинджифил и наситнен чесън се прибавят към преди този момент запържените червен лук и месо. Пържим и бъркаме до момента в който всички аромати се разнесат из кухнята, след което прибавяме доматено пюре пюре и вода, понижаваме на междинен огън и оставяме да къкри 45 минути. Сервираме със сварен басмати ориз, пишат Delish.

Мини банички



 

Тази суперлесна рецепта употребява изостаналото печено агнешко и соса към него. Нарязваме месото на дребно, загряваме соса, разбъркваме го с месото и прибавяме раздробен на дребно джоджен или мента. Разстиламе фини подготвени кори и слагаме по две лъжици от сместа, като оформяме дълги и стегнати банички. Печем за 20 минути на 180 градуса. Рецептата е на Джейми Оливър.

Сос рагу за паста



 

Спестяваме огромна част от времето за готвене на сос рагу (познат и като болонезе), тъй като месото ни е сготвено авансово. Нарязваме агнешкото на дребно и го запържваме дружно с нарязаните лук, морков и целина. Добавяме раздробен чесън и доматен сос, задушаваме и подправяме с мащерка, и риган. Ако прибавим и половин чашка алено вино, оставяме да къкри малко повече. Сосът е подобаващ за спагети, талятели или просто обичаната ни паста. 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР