След разширяване на капацитета на трансалпийския нефтопровод TAL, през 2025

...
След разширяване на капацитета на трансалпийския нефтопровод TAL, през 2025
Коментари Харесай

За да замени вноса на руски петрол, Чехия ще прави доставки от други 20 държави

След разширение на потенциала на трансалпийския нефтопровод TAL, през 2025 година Чешката република ще се избави от зависимостта от доставките на съветски нефт и ще получава този енергиен запас от към 20 други страни. Това разяснява за чешкия новинарски портал novinky.cz Иржи Тилечек, анализатор в интернационалната капиталова компания XTB.

" След влизане в употреба на новите мощности на нефтопровода TAL през 2025 година, чакам по-голямата част от доставките на нефт за Чешката република да се правят от страни, които към този момент доставят нефт по този водопровод. Това са основно Азербайджан, Казахстан, Съединени американски щати, Ирак, като общо те са към 20 страни.

Не мисля, че Русия, която и все още е преобладаваща при доставките на нефт за Чешката република, ще бъде сменена от различен преобладаващ " състезател ". Затова става въпрос за огромен брой страни, които ще имат дребни дялове в общия размер на доставките за Чехия. Всичко ще зависи от пазарната обстановка ", разяснява Иржи Тилечек.

От 2025 година по тръбопровода TAL до Чешката република ще се доставят годишно към 4 милиона тона нефт, по данни на портала novinky.cz. Така страната към този момент няма да бъде подвластна от доставките от Руската федерация. Годишното ползване на нефт от Чехия е към 7,1 млн. тона.

А до края на тази година, Руската федерация, както следва от информацията на портала, ще остане главният снабдител на нефт за Чешката република. Миналата година делът на съветския нефт в общия размер на доставките за Чехия беше 58%, т.е. към 4,3 милиона тона, от общо 7,4 милиона тона, доставени за страната.
 Чехия снижи потреблението си на газ на най-ниското равнище от 30 години
Чехия снижи потреблението си на газ на най-ниското равнище от 30 години

Кои браншове вършат икономии?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР