След повече от десетилетие разработки започна първия тест с хора

...
След повече от десетилетие разработки започна първия тест с хора
Коментари Харесай

Превърнаха лимфни възли в черен дроб

След повече от десетилетие разработки стартира първия тест с хора на лекуване, което се пробва да се оправи с чернодробно заболяване в краен етап.

„ За пръв път в медицината към този момент приложихме доза на първия си пациент в клиничен тест, като използвахме личните му лимфни възли като живи биореактори за регенериране на извънматочен орган “, споделя в изказване доктор Майкъл Хафорд, съосновател и основен изпълнителен шеф на LyGenesis – компанията, която стои зад лекуването.

Процедурата се реализира посредством взимане на главните функциониращи кафези от дарен черен дроб – известни като хепатоцити – и инжектирането им в лимфните възли – дребни бобовидни органи, които оказват помощ на имунната система, като филтрират непознати частици (като вируси, които предизвикват инфекции).

След като попаднат в лимфните възли, клетките би трябвало да порастват и да се разделят, като се свържат и с кръвоносната система, развивайки кръвоносни съдове. „ С течение на времето лимфният възел ще изчезне и ще остане един дребен орган “, споделя Хафорд.

Това е процедура, която към този момент е имала триумф при някои животни. Изследователите я тестват върху свине, като хирургически трансформират черния им дроб, с цел да имитират човешко чернодробно заболяване, и инжектират хепатоцити от здрави чернодробни проби в лимфните възли. Всичките 6 оперирани свине са развили дребни черни дробове и надлежно са посочили признаци на възобновяване от чернодробна непълнота.

В рамките на теста върху хора сигурността, поносимостта и ефикасността на тази регенеративна клетъчна терапия ще бъдат изследвани при до 12 души с чернодробно заболяване (което се счита за положение, при което черният дроб е повреден до неспособност за възстановяване).

В този случай постоянно се постанова трансплантация, само че има редица фактори, които могат да попречат на това. Например някои пациенти са просто прекомерно заболели, с цел да могат да се подложат на интервенция.

Един от главните проблеми обаче е дължината на листата на чакащите за трансплантация. Понастоящем близо 10 000 души в Съединени американски щати чакат за донорски черен дроб, само че те могат да чакат за подобен до 5 години. Около 12% от тях ще умират всяка година, до момента в който са в листата.

„ Ако изследването ни е сполучливо и получим утвърждението на Агенцията за надзор на храните и медикаментите (САЩ), нашата алогенна клетъчна терапия би могла да разреши с един донорски черен дроб да се лекуват десетки пациенти, което би могло да помогне да се промени сегашният дисбаланс сред предлагането и търсенето на органи в интерес на пациентите “, споделя Хаффорд.

Ще мине известно време, преди да се появят първите резултати от теста, само че откривателите ще следят от близко пациентите, които вземат участие в него, в продължение на една година, като ще ревизират оптималната доза и сигурността на лекуването, както и дали то е дейно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР