След последния пожар в Дома за стари хора „Св. Георги“

...
След последния пожар в Дома за стари хора „Св. Георги“
Коментари Харесай

След пожара:  Институциите си прехвърлят отговорността кой е трябвало да затвори дома във Варна


След последния пожар в Дома за остарели хора „ Св. Георги “ стана известно, че институцията работи без лиценз.

Оказва се, че това е законно, до момента в който решението на контролиращата организация се апелира, какъвто е казусът с съответния дом. А самото обжалване може да продължи месеци, а евентуално и години. В съответния случай, то продължава към този момент пети месец, а специалистите го назовават законов вакуум или пропуск.

Това не е първата инспекция на този дом. До момента са открити голям брой нарушавания, наложени са финансови наказания.

През последните 2 месеца в следствията на bTV описваме даже за смъртен случай в този дом, както и в няколко други.

Съществени резултати от инспекциите на институциите обаче няма.

Два пожара с общо осем жертви, доста нарушавания и работа без лиценз – това е равносметката в дома за възрастни „ Свети Георги “ във Варна единствено за последната по-малко от година.

„ Нещо, което не може да се назова дом за остарели хора. Какво вършим, в случай че на следващия ден аз реша да ставам доктор? Откривам лекарски кабинет без тапия и стартирам да церя хора “, разяснява някогашният длъжностен зам.-министър на труда и обществената политика Надя Клисурска.

След първите произшествия в края на предходната година, инспекциите стартират. Вижда се, че предписанията не се извършват, споделя тогавашният обществен заместник-министър.

„ Всички равнища на прокуратурата - районна, окръжна, основен прокурор бяха сезирани за тези открити нарушавания. В един миг през днешния ден чувам… изявления, че надали не те за първи път чуват за този проблем “, споделя Клисурска.

За пропуски признават и от настоящето управление на министерството.

„ Подобна покруса можеше да се чака в случай, че институциите са оставили този дом да работи. Единственият легален ред, по който тази активност може да бъде прекратена, е с акт на правоохранителните органи “, споделя заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

„ Прокуратурата няма пълномощия да прекратява активността на такива обществени домове “, споделя пък Красимир Конов, началник на Окръжна прокуратура-Варна.

Същото твърди и обществената Агенция, която управлява домовете у нас. А инспекциите им са открили съществени нарушавания. Констатациите хвърлят светлина върху това за какво причинителят на пожара е настанен в дом за остарели хора, макар че е на 53 години.

В дома във Варна са настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи.

„ При инспекциите на контролиращата Агенция за качество на обществените услуги е установено, че в дома във Варна са настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи. Освен това са настанени хора без декларирано предпочитание и персонален избор от тяхна страна, което е в нарушаване на закона “, оповестяват от Агенцията за качество на обществените услуги.

Така в края на предходната година лицензът на компанията притежател „ А 2017 “ ЕООД не е възобновен. Въпреки това домове на компанията не престават да действат във Варна, Девня и Пловдив. Успяваме да се свържем със притежателя Светльо Черамов по телефона.

„ Ние апелираме и до момента в който апелираме продължаваме да работим “, съобщи Черамов.

„ Има несъгласие в тълкуването дали едно обжалване стопира или не стопира осъществяването. Това са човешки ориси. Би следвало да се търси и решение какво би станало с тях при едно наложително затваряне “, споделя Красимир Конов, началник на Окръжна прокуратура-Варна.

Преди месец в следствие на bTV разказахме за 64-годишния Петко Ангелов, който губи живота си след нечовечен побой от различен домуващ в същия дом.

Дъщерята на Петко заведе дело освен против причинителя, само че и против неналичието на реакция от личния състав.

„ Пореден случай и няма орган, който да управлява тези обществени домове - нито съд, нито прокуратура, нито локална власт, трансферират си отговорността един на различен, въртим се в обаян кръг, а хората мрат като въшки “, споделя юрист Михаил Петров.

Затова специалистите са безапелационни - за решението на казуса трябват законови промени и по-строг надзор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР