След поредица от пътувания в Дания и Нидерландия Кристин Радоилова

...
След поредица от пътувания в Дания и Нидерландия Кристин Радоилова
Коментари Харесай

Канеленият рай на Y Dough

След поредност от пътувания в Дания и Нидерландия Кристин Радоилова взема решение да подготви канелени рулца в домашни условия за другари и семейство. Започва да получава запитвания от непознати и взема решение да напусне работата си в рекламна организация, с цел да отвори заведение. Днес в Y Dough се подготвят над 300 рулца на ден, за които столичани се редят на опашка в столичния кв. " Иван Вазов ".
Колко дълъг е работният ден на един притежател на заведение? За Кристин Радоилова, 22-годишна студентка по реклама в Нов български университет, която стои зад единствената пекарна за канелени рулца в България, той в никакъв случай не свършва.

В работните дни на - от сряда до неделя, Радоилова се разсънва в 4 часа и до 5 стига в пекарната си в кв. " Иван Вазов ", където сама стартира подготовката на своите известни тестени рулца с заряд от захар, масло и канела, покрити с глазура от крема сирене и маскарпоне. Радоилова измесва и пече по приблизително 340 рулца на ден , само че с това работата й не свършва. След затварянето на пекарната се грижи за административни задания, тества нови предписания и дава отговор на запитвания на клиенти. Как съумява? Отговорът й е обич - обич към храната, нейното подготвяне и хората, които се връщат в Y Dough още веднъж и още веднъж. Предприемач на 22 Радоилова споделя, че храната постоянно е била нейна пристрастеност. " Още когато бях на 7, родителите ми се прибираха у дома и заварваха кухнята разхвърляна, с бита сметана по стените. Храната е методът, по който споделям " обичам те ", споделя тя. Затова и не е доста учудващо, че на 22 години и към момента студент, към този момент има свое място, а то притегля толкоз доста клиенти, че скоро ще се наложи да откри по-голямо.

След редица пътувания в Северна Европа през 2021 година, където канелените рулца са на респект, Радоилова тества рецепта и подготвя няколко дози като коледен подарък за другари. " Впоследствие направих още веднъж и за фамилията си и по този начин още веднъж и още веднъж в опит да ги направя съвършени, тъкмо толкоз пухкави, меки и сладки, колкото би трябвало да бъдат ", споделя тя. По това време работи в рекламна организация, само че вечер се прибира и прави канелени рулца. И скоро стартира да получава поръчки от другари и техни познати.
Реклама
" Запитванията ставаха от ден на ден и с облагата от тях и мои предходни спестявания съумях да си намеря място чартърен и да го видоизменявам в Y Dough ", изяснява Радоилова, като пресмята, че жестоко инвестицията при отварянето й е по-малко от 20 хиляди лв. . След три седмици ремонт, в който Радоилова и приятелите й лепят всяка плочка на бара и напълно трансформират бивше квартално заведение за готвени ястия, на 1 юни 2022 година отваря порти Y Dough - наречено място за вкусна храна, положително кафе и хубави списания. Стъпка по стъпка Първоначалната инвестиция, твърди Радоилова, е незадоволителна. Затова и развива бизнеса малко по малко. " В началото взех единствено най-необходимото - плот, тави и дребна кафе машина ", споделя тя. Концентрира се върху продажбите на рулца и с облагата от тях последователно купува нужното съоръжение. " Когато отворихме, нямах даже тестобъркачка - месех на ръка и с миксери. " Практиката да реинвестира облагите си продължава и до през днешния ден. " Каквото печеля, го въвеждам назад в бизнеса. "
Кристин тества нови предписания непрекъснато Източник: Y Dough
Седем месеца след откриването заведението към този момент е на облага. " Не сме спрели да растем ", споделя Радоилова. " Всеки месец идват от ден на ден и повече хора. " И въпреки всичко по никакъв начин не е елементарно да ръководиш свое място, изключително на фона на покачващите се цени на материалите. Средно дневно в Y Dough се подготвят по три дози, като всяка съдържа към 120 рулца, което в артикули, пресмята Радоилова, излиза по най-малко 10 кг масло, 10 литра мляко, 5 кг кафява захар и доста, доста канела.

Маржът на облага, твърди тя, е доста невисок. " Когато не си податлив на никакъв компромис с продуктите, това значи по-малка облага. " В Y Dough няма нищо замразено, нищо на прахуляк и се вършат толкоз рулца, колкото ще се продадат в даден ден.

Едно класическо канелено рулце коства 5.50 лева , а останалите усети, измежду които с карамелизиран бекон и бърбън, с шоколадов тахан и с тирамису крем, са с цена 6.90 лева За хора, които не обичат канела, споделя Радоилова, също има по нещо. " И въпреки всичко рядко се случва да пристигна някой, който не харесва канела, да опита рулцата и да не се върне ", смее се тя.
Всяка седмица в Y Dough можете да откриете нови усети Източник: Y Dough Реклама
Освен специалитета на заведението в Y Dough, където можеш да вземеш рулца за у дома или да платиш и да седнеш вътре, се оферират кафе, чай и питиета на други български производители. Екипът сега се състои от четирима души - Радоилова дава отговор за рулцата, двама баристи се грижат за продажби и питиета и един се грижи за чистотата.

Кристин, която е студент в четвърти курс по реклама, е и индивидът, който разпространява заведението в обществените мрежи. " Не сме дали и стотинка за реклама, всички фотоси, всички видеа, са направени от мен, " изяснява тя. клиентите могат да научат какви усети се оферират в даден ден, да създадат поръчки и запитвания, на които дава отговор самата Кристин. Предимството на начинаещия Според Радоилова това да правиш собствен бизнес на 22 години е преимущество. " Когато си млад, виждаш сантименталната страна на нещата, доверчив си и не знаеш в какво се забъркваш ", споделя тя. " Може би щях да се откажа доста пъти, в случай че не обичах толкоз доста храната, само че когато си млад, имаш и повече храброст, влагаш цялата си сила. " Най-трудно от всичко, споделя, е административната работа към сдружението " Уай Доу ", през което оперира пекарната. " Отнема толкоз доста време, вместо да тествам нови предписания, почивните ми дни нормално се трансформират в дни за административна работа ", изяснява тя. По-голямо място за повече тесто " Има доста други кръгли тестени неща, които желая да предлагаме в Y Dough ", споделя Радоилова. Но за задачата ще би трябвало и много по-голямо пространство, в което да ги подготвя. " Надявам се скоро да мога да споделя повече, само че към този момент ще кажа единствено, че се готви нещо огромно, на централна локация, с повече оферти и с повече пространство ", приключва тя.
Q and A: Кристин Радоилова, притежател на пекарна Y DoughQ: Любимо рулце?Класическото. От него стартира всичко, остава си постоянно в основата на нещата и в никакъв случай няма да ми омръзне.Q: С каква напитка да го съвместим?Като човек, който целогодишно пие студено кафе, споделям студено лате с лед или колд брю с овесено мляко. Свързани публикации " Братя хлебари " на нов адрес и с нови хрумвания 7 декември 2022, 11:14 Yoga Vibe, или по какъв начин един юрист стана йога преподавател и бизнесмен 25 ноември 2022, 10:45 Ново място в София | Wonderland Coffee & Prosecco 28 октомври 2022, 21:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР