След пореден опит за поскъпване под 1.18 щ. долара за

...
След пореден опит за поскъпване под 1.18 щ. долара за
Коментари Харесай

Икономическата несигурност раздвоява инвеститорите

След следващ опит за повишаване под 1.18 щ. $ за едно евро, зелените пари още веднъж се настаниха малко над оказалото се към този момент непреодолимо равнище на опозиция и в късния следобяд на 15 септември се котираха за 1.1820 $ за едно евро.

Акциите на американските компании стартираха неубедително и разнопосочно на борсовата сесия в първия образователен ден, със съществени облаги за книжата на производителите на сила и на първични материали и материали в показателя S&P 500. Но със загуби за акциите на финансовия бранш, най-много на огромните банки.

Доходността на десетгодишния американски дълг леко се увеличи в очакване великодушната парична политика на Федералния запас да продължи.

Фючърсните договори на петрола вид " Брент " с доставка през ноември отново нарастнаха над 75 $ за барел и в следобедната европейска търговия на 15 септември се разменяха против 76 $. Основната причина за ценовия напредък е изтощаването на американските запаси от черно злато и бензин. Цените на природния газ в Европа не престават да препускат поради несигурността за доставките и опразнените складове тъкмо преди идващата зима.

Очевидно пазарните играчи претеглят следващия набор от относително слаби фундаментални индикатори за развития свят. Августовската инфлация в Съединени американски щати се оказа по-ниска от прогнозите, само че към момента задоволително висока, с цел да остави без решение дебата дали ценовият напън е краткотраен. Същевременно английската инфлация се е повишила с най-високата за последните най-малко 24 години скорост през август, достигайки 3.2% годишно против 2% през юли и кара вложителите да чакат по-рязко нарастване на лихвите на Острова през 2022-ра. 

Американските продажби на дребно са слаби, а в Китай назрява кредитна рецесия на фона на лекото закъснение на националното стопанство. Което извиква неприятната асоциация, че световната стопанска система сякаш понижава темпото по-бързо от прогнозите от Китай до Съединени американски щати и евентуално до Европа. Причината са добре познатите поредици от шокове, в това число разновидността " Делта ", проблемите в продоволствените вериги и сериозното повишаване на храните. Да не забравяме идните избори в Германия, както и дебата за тавана на дълга на Съединени американски щати към края на годината, данъчния пакет на президента Джо Байдън, инфраструктурните разноски и евентуалното ограничение на паричните тласъци от Федералния запас. 

На фона на купищата незнайни, Брюксел реализира скромна, само че извънредно значима победа. Става дума за привличането на 15 септември на 5 милиарда евро от първия в историята на Европейския съюз аукцион на общ дълг - още една стъпка по пътя на еволюцията на общността във водещ емитент на дългови бумаги. Блокът набра 2.999 милиарда евро от продажбата на тримесечни ДЦК при междинна рентабилност от минус 0.726% и 1.997 млрд евро от шестмесечни ДЦК при приблизително минус 0.733% годишна възвръщаемост. Тези стойности на доходността са доста под пазарните и търговците ги изясняват с големия интерес към излъчванията, поради който поръчките са надхвърлили неведнъж плануваните номинали.

Брюксел планува по два аукциона на краткосрочни ДЦК всеки месец - в първата и третата сряда. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР