След кратко боледуване днес ни напусна един от големите български

...
След кратко боледуване днес ни напусна един от големите български
Коментари Харесай

Мъка! Напусна ни емблематичен български атлет

След малко боледуване през днешния ден ни напусна един от огромните български спортисти във високия скок - Делко Лесев.

Роден на 6 януари 1967 година в село Паничери, още на 17 години Делко стартира спортния си път в Сопот с волейбол. Едва 14-годишен той инцидентно е видян от Димо Коларов. Година по-късно Лесев е стихотворец от младия Ангел Лафчиев.

На 17 години Делко се озовава в подстъпите на петия метър – 4.90 м на шампионата за старша възраст в Пловдив (14 юли 1984 г.). През 1985 Лесев показва впечатляващ прогрес.

Още на 30 юни в Стара Загора той преодолява 5.20 м. Пак там, две седмици по-късно Лесев е първенец за юноши старша възраст с 5.30 м. При опита си обаче на идната височина (5.40) Делко контузва рамото си и контузията го попречва да взе участие на европейското за младите в Котбус.

Първият си народен връх (за юноши) Делко Лесев слага на 1 март 1986 година в зала „ Фестивална ” – 5.25 м! На интернационалния шампионат на вестник „ Народна юноша ” (31 май) Лесев се извисява над летвата, сложена на 5.55 м. И я преодолява сполучливо, обединявайки в свое владеене върховете за юноши под 20 години и навън, и в зала! На шампионата в София (05 юли) Делко удостоверява класата си с 5.45 м.

Първото международно състезание за юноши в Атина (16-20 юли) се оказва извънредно сполучливо за Делко Лесев. Още в първия ден (16 юли) Лесев с лекост преодолява квалификацията (5.00 м).

Финалът е през втория спортен ден – 17 юли. Четиринайсет състезатели стартират битката. Лесев се усеща великолепно – 5.00, 5.20, 5.30, 5.40 м – все от първи опит! Руснакът Игор Потапович е неуверен - 5.20 м са преодолени едвам от третия път. Обаче руският играч последователно се овладява и преодолява 5.50 м (от втория път).

Тракиецът също нападна тези 5.50 м – във втория си скок минава летвата, само че с китката на ръката несъзнателно я събаря! Делко Лесев остава със сребърния орден! Минути преди Лесев да завоюва среброто, неговият съотборник от „ Тракия ” Пд Васил Бакларов е завоювал международната купа на хвърляне диск.

Оптимистично стартира олимпийската 1988-ма за Делко Лесев. Още на 6 февруари в Атина той слага нов български връх в зала – 5.73 м. Уви, травма след травма Лишават Делко от присъединяване на Олимпийските игри в Сеул. Но в персонален проект този интервал е благополучен за спортиста. Той се оженва за скачачката Светлана Исаева (2.00 м) и на идната 89-а им се ражда наследник – Делко младши.

През зимата на 1990 година Делко Лесев става първенец на Унгария в зала – на 18 февруари в Будапеща той печели шампионата в зала с 5.50 м.
Лесев продължава да нападна върха на България. В зала „ Фестивална ” на 9-ти февруари 1992 година той прибавя 2 см към върховото си достижение – 5.75 м.

На европейското в зала в Генуа (март 1992) в навалицата (24 състезатели напряко на финал) на загрявката Делко контузва китката си и прави три фаула на 5.40 м. През лятото още веднъж контузия в коляното го попречва от покриването на норматива за Олимпийските игри в Барселона.

През 1993 година Делко Лесев печели шампионските трофеи на България и в зала, и навън. Две години по-късно пловдивчанинът способства за българския тим с първото си място на Европейската купа в Турку (Финландия).

Водач в родната класация за 1993 (5.70 м), за 1994 (5.60) и за 1995 (5.40), Делко Лесев взема решение да завърши със спорта на 28 години – евентуално напълно не изцяло осъществил капацитета си.

След приключването с атлетиката Делко Лесев работи в системата на Министерство на вътрешните работи, след това се ориентира към личен бизнес. Той постоянно бе измежду феновете на стадиона, когато в Пловдив има надпревари по лека атлетика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР