След като до голяма степен загърбиха пандемията, държавите от Скандинавския

...
След като до голяма степен загърбиха пандемията, държавите от Скандинавския
Коментари Харесай

Скадинавия възражда данък богатство

След като значително загърбиха пандемията, страните от Скандинавския полуостров оглавиха международните старания за облагане на богаташите с по-високи налози, които да оказват помощ за финансиране на обществените разноски след здравната рецесия. 

В Норвегия Партията на труда, която завоюва изборите през септември, желае да възвърне размера на понижените от управлявалата преди нея коалиция под управлението на консерваторите данъчни ставки. Дания пък предлага нейния 1% свръхбогати да заплащат по-високи данъци върху дивидентите и финансовите печаби от акциите, които имат. Правителството на Финландия е напът да вкара налог на емигриращите от страната заможни финландци. 

Скандинавците не са единствените, които са се прицелили в богаташите, поради напъните на админстрацията на президента Джо Байдън да увеличи данъците на американците, печелещи над 400 хиляди щ. $. Просто тъй като световната рецесия ощети непропорционално по-ниско платените служащи и обогати заможните вследствие на възхода на борсовите котировки и на цените на недвижимите парцели. Което напълно разумно постанова връщане към по-справедлив данъчен модел, който да компенсира частично това неравноправие. 

" От дълго време сме очевидци на наклонност за понижение на налозите най-вече на богатите ", разяснява Сара Перет - икономист в Центъра за данъчна политика и администрация към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. И добавя, че " сега е налице възходящ интерес от държавните управления за облагане на лицата с най-високи доходи и на притежателите на най-големи персонални положения ". 

Скандинавците имат максимален опит от сътрудниците си в " преследването " на богаташите с дълга история на съществени несъгласия, вследствие на които някои от най-заможните даже потърсиха други възможности за изселване от страните си, с цел да заплащат по-малко. 

Облагането на богаташите през днешния ден още веднъж е в дневния ред на политиците във всяка страна, въпреки че не всички са оповестили, че ще стартират да качват данъчната тежест незабавно. 

Норвежката хватка

Партията на труда, която води договаряния за сформиране на нова ръководеща коалиция, даде обещание да увеличи до 1.1% данъка на персоналните положения, надхвърлящи 1.7 млн. крони. За съпоставяне, сега той е 0.85% за суми над 1.5 млн. крони. Максималната ставка ще бъде качена до 1.3% за активи в размер на повече от 20 млн. крони. 

Този данък е считан за главен фактор за решението на много богати норвежци да емигрират от страната си, сочи анкета сред 400 от тях, осъществена от консултантската компания NHHS.   

Решението на Хелзинки

Във Финландия от 2023-а нататък всички емигранти би трябвало да заплащат налог върху неосъществените финансови облаги, насъбрани по време на пребиваването им в страната, в случай че те решат да продадат част или всичките си активи. Финансовият министър Аника Саарико е пресметнала, че от този източник в хазната могат да влязат към 25 млн. евро. 

През 2020-а финансовото министерство пусна отчет против въвеждането на сходен данък, тъй като той ще е сложен за прилагане, ще усложни системата и в последна сметка ще е ориентиран против стеснен брой финландци.

Датските облаги

Правителството на датския премиер Мете Фредериксен желае най-богатите жители да финансират ограничения, които да мотиварт по-възрастните да останат на работа и да усилят работната ръка. 

Датчаните ще би трябвало да заплащат 45% налог върху облагите си от акции, надхвърлящи 56 500 крони годишно, вместо сегашните 42 %. Ставката за облагите под този предел ще остане 27 %. 

" Във времето на прекомерно високи облаги от фондовия пазар ще желаяме да платите малко по-високи налози, в случай че сте спечелили доста ", прикани финансовият министър Николай Вамен.

Стокхолм е срещу налог благосъстояние

Швеция, която е най-голямото скандинавско стопанство, отстрани налог благосъстояние през 2007-а поради очевидните доказателства, че той не извършва замисъла. През предходната година държавното управление се е отказало и от мярката, ориентирана към най-високо платените служащи, под натиска на демократичните партии. 

Финансовият министър - социалдемократ Магдалена Андерсон, за която се чака да размени през ноември отстранения посредством избор на съмнение министър председател Стефан Лофвен, предлага в допълнение облагане на милионерите, само че среща слаба поддръжка от Народното събрание. 

Междувременно, на последните избори в Исландия социалдемократите понесоха тежко проваляне откакто агитираха за въвеждане на налог боатство. Премиерът Катрин Якобсдотир, чието " Ляво зелено придвижване " също се лиши от част от подкрепата си, пък изиска данък върху финансовите облаги. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР