След двегодишно чакане в Природонаучния музей в Пловдив пристигна риба

...
След двегодишно чакане в Природонаучния музей в Пловдив пристигна риба
Коментари Харесай

Риба от Антарктида вече е част от постоянната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив

След двегодишно очакване в Природонаучния музей в Пловдив дойде риба от Антарктида. Тя към този момент е част от експозиция " Полюси " и е доставена при завръщането на втората полярна задача на българския научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ".

Първият жител в ледения аквариум в Природонаучния музей в Пловдив – риба от типа нототения, към този момент плува в свои води. Тя е пропътувала хиляди километри в продължение на два месеца, с цел да стигне до Варна, а оттова да потегли към града под тепетата.

" Със профилиран хладилен микробус, тъй като температурата на водата не би трябвало да надвишава пет градуса, рибите са изключителнво чувствителни ", съобщи Огнян Тодоров, шеф на Природонаучен музей - Пловдив.

Рибите от Белия континент, уловени от екипа на проф. Пимпирев особено за музея, са били две, само че едната не е издържала дългия път.

" Тя е починала, тъй като не са ѝ достигнали питателните ресурси, които е натрупала ", сподели Огнян Тодоров, шеф на Природонаучен музей - Пловдив.

Сега тази, която е в аквариума, към момента се приспособява. Поддържа се непрекъсната температура на водата от минус два-три градуса. Експертите от музея се пробват да я захранят, защото два месеца тя не е вкусвала храна.

" Най-важното беше да я приспособяваме в средата. Тя се усеща добре, плува си, усеща се умерено ", споделя Огнян Тодоров- шеф на Природонаучен музей- Пловдив.

А идната година се планува екип от музея също да потегли към Ледения континент, с цел да донесе още редки типове риби и безгръбначни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР