След броени часове ще се сложи началото на новата календарна

...
След броени часове ще се сложи началото на новата календарна
Коментари Харесай

Пловдивски ветеринар: Зарята не трябва да бъде забранена, трябва да има ограничения

След броени часове ще се постави началото на новата календарна година. С настъпването й всяко едно място в света посреща „ началото ” с шумни концерти и заря. Много градове в България обаче взеха решение за посрещнат новата 2024 година с по този начин наречената „ тиха заря ” – Пловдив също. Целта е оптимално да се редуцира шумовото натоварване върху хората и животните при осъществяването на професионални пиротехнически илюминации.
Прочетете още
В тази връзка TrafficNews потърси мнението на ръководителя на пловдивското Киноложко сдружение доктор Костадин Шанков. Той е ветеринарен доктор, интернационален арбитър и уредник на десетки интернационалните изложения. Специалист е по диетология и хранителни добавки за домашни любимци.

- Според Вас каква е повода животните да се плашат от зарята, нормално при други шумове раздразнението не е толкоз огромно?

- Всеки различен звук, който животните чуят, нормално е самостоятелен. Фойерверките са поредност от мощни гръмове за тях и имайки поради непорочност на слуха и силата на слуха на животното по отношение на индивида, за тях това е много по-сериозен стрес. Една стрелба от кутия пиратки е много дълготрайно и мощно дразнени за слуха на животните.

- Реагират ли по друг метод домашните любимци, дивите животни и тези в зоопарка на шума от фойерверки?

- Домашните животни до една степен реагират по-спокойно, тъй като имат социализация. Тоест, живеейки с нас хората, те са привикнали всички наши шумове, които сътворяваме. Тук приказвам за спирачки, за мощна музика, за клаксони и по този начин нататък. За сметка на това всички диви животни и тези в зоопарковете няма тези навици, което за тях е още по-стресиращо.

- Има ли късмет да създадат такава реакция от раздразнението, че да изчезнат, да се изгубят?

- Естествено! Когато шумът е доста мощен, адреналинът се подвига и стартират да работят главното инстинктите и по-малко разсъждаването при тях, в случай че мога по този начин да се изразя. Инстинктът у животното споделя, че то би трябвало оптимално да избяга от дразнението и да се скрие. Това доста постоянно води до безредно тичане, което може да провокира както изгубването му, по този начин и то да бъде блъснато на улицата, ако изскочи ненадейно на улицата.

Д-р Шанков отхвърли изрично зарята за агресира животните, тя само ги плаши.

- Вие на какво мнение сте – би трябвало ли пиротехниката да бъде неразрешена?

- Пълна възбрана – не. Това е някакъв тип съпричастност към даден празник, само че сигурно би трябвало да има ограничавания, би трябвало да има регламенти. Със сигурност не би трябвало всеки да може да купува „ муниции ” като за половин война. Трябва да има някакви регулации, които да бъдат спазвани, тъй че да не се ощетява желанието на човек разбираемо или не да чества по този метод и да бъде оптимално безвредно за животните.

Относно домашните животни доктор Шанков съобщи, че те няма по какъв начин да бъдат защитени по някакъв специфичен метод. Единственото, което може да се направи, е стопаните да работят върху по-добрата социализация на животното. То би трябвало последователно да свикне с тези шумове. „ Давам за образец ловните кучета – те от бебета биват привиквани с гръмове и пиратки покрай тях, като, несъмнено, първоначално ги стресират, само че с времето този стрес понижава и те даже стопират да обръщат внимание на тези шумове. "

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР