След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на

...
След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на
Коментари Харесай

WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река Дунав

След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на първия по рода си Природен триатлон „ Свободен Дунав “. Събитието ще се организира в събота (29.06.) като сборният пункт е площад „ Свобода “ пред Съдебната палата в Русе. С него желаеме да отбележим Международния ден на най-емблематичната европейска река и да насочим публичното внимание към непознатото благосъстояние, което крие.

Природният триатлон на WWF е събитие, в което, спортувайки, можем да научим от какво има потребност природата и по какъв начин да я опазваме още по-добре. Той е отлична опция за всеки да прекара незабравимо време със своите близки и другари, да се впусне в извънредно премеждие или да натрупа потребни познания за едва познати скотски типове, оживели още от епохата на динозавриите.

Маршрутът за състезателите минава през извънредно изящен регион. Той стартира с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има опция за отклоняване до Ивановските скални църкви. Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на р. Дунав назад към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния стадий от триатлона с тичане през парковите пространства на красивия дунавски град. По трасето ще има трудности, които ще опишат алегорично за проблемите на реките и техните жители, както и за работата на WWF за оправянето с тях.

Малцина са чували за есетрите – тогавашните властелини на Дунав, които през днешния ден са на прага на своето изгубване. В продължение на 200 милиона години те са изминавали своя път от Черно море по течението на реката до местата си за хранене и размножаване. Днес обаче преграждането, канализирането и замърсяването на Дунав, както и свръуловът са свели техните популации до сериозния най-малко. А последните оживели екземпляри от този удивителен тип на територията на Европейския съюз живеят точно в долното течение на река Дунав – на границата сред България и Румъния.

WWF ще пристигна на брега на Дунав с още атракции. На място ще има и фотоколажна работилница, с която всеки самичък може да взе участие в основаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде ситуирано и рибарско корабче в действителен размер с тематични игри на борда. Всички присъстващи ще имат опция, забавлявайки се, да получат потребни препоръки по какъв начин да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.

Основната цел на WWF е да допре хората до приказната природа в дунавския край и да опише по какъв начин можем да живееем в естетика с нея и с нейните жители.

Международният ден на Дунав води началото си от 1994 година, когато 13 страни и Европейската комисия подписват интернационалната Конвенция за запазване на реката. За първи път обаче Денят на Дунав е маркиран 10 години по-късно. Той има за цел да притегли публичното внимание към голямото значение на реката за десетте страни, през които протича, към богатото ѝ биоразнообразие, както и към устойчивото потребление на нейните води.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР