След 10 години в САЩ Антон и Мария Цачеви решават

...
След 10 години в САЩ Антон и Мария Цачеви решават
Коментари Харесай

Френска пекарна в българското Средногорие

След 10 години в Съединени американски щати Антон и Мария Цачеви вземат решение да се върнат в родното село на Мария Чавдар. Вкарват близо 400 хиляди лв. в построяването на пекарна, въодушевена от Прованса, само че скоро схващат, че българското село не е като френското. Днес оферират всевъзможни артикули, с цел да задоволят интереса на клиентите си - от френски кроасани до баница и кренвиршки.
" В началото всички единствено повтаряха " баничарницата, баничарницата ", толкоз време трябваше да поправяме локалните, че не е баничарница, а пекарна, френска пекарна като френските boulangerie, с цел да се научат ", смее се Мария Цачева, притежател на единствената френска пекарна в нашето Средногорие. Родом от с. Чавдар, Мария и брачният партньор и Антон вземат решение да изоставен дома и сигурността си в Денвър, в който живеят 10 години, с цел да се приберат у дома, където " нещата стават все по-добре, селото се съживява ", споделя Мария.

Първоначалната концепция е да основат локален бизнес, който да могат да ръководят отдалечено от Щатите. Те нямат никакъв опит в пекарството - Мария даже си признава, че в Америка употребяват специфичен дълъг нож за изгорелите си баници, тъй като по този начин и не се научава да нагажда градусите в тамошните фурни. Въпреки това в селото до тогава няма пекарна и двойката се захваща, като до края на 2017 година построяват кокетната постройка, която през днешния ден носи надписа " Пекарна Прованс ", в центъра на селото. Оказва се обаче, че няма по какъв начин да държиш пекарна на село в България, а да я управляваш от Денвър. Да внесеш парченце от Запада в Средногорието " Когато идваш от чужбина, нормално си с доста заблуди ", споделя Цачева. Двамата мислят, че могат да се приберат в Чавдар, да развият бизнеса за два-три месеца и да се приберат в Съединени американски щати, а от пекарната единствено да идва дял. Реалността се оказва друга, а изчисленията им за разноски в последна сметка са три пъти по-ниски от крайната сметка. Антон пресмята, че тя излиза към 400 хиляди лв. с пазаруването на парцела, построяването на постройката и оборудването.

" Прованс " получава и подпомагане от община Чавдар, която се пробва да притегли млади фамилии и още бизнеси назад в селото. Благодарение на помощта на локалните всичко става в границите на година - от намирането на имот до отварянето на пекарната. След това общината се обръща към Цачеви за всяко събитие като представители на локалния бизнес, а до ден сегашен пекарната дава закуска в учебното заведение, която общината спонсорира, всяка заран.
Реклама
Виждат, че с изключение на огромните разноски е належащо и доста повече от тяхното време, в сравнение с са очаквали. " Видяхме, че би трябвало да се спи тук, да се работи, да се следи личният състав ", споделя той. Най-трудно е било и към момента продължава да бъде намирането на чиновници. Причината е, че в Средногорието има 6-7 души, които се занимават със занаята, и към този момент са разпределени сред локалните бизнеси. Мария, която е добър готвач, записва кулинарен курс, с цел да може сама да се оправя при възможна липса на пекар. Планът тогава е след време да намерят личен състав и да не им се постанова да влизат в кухнята всяка заран. По стичане на събитията обаче и до ден сегашен има случаи, в които цялото семейство осъмва в пекарната.
Цялото семейство оказва помощ в приготовленията на по-големи поръчки Фотограф: Надежда Чипева
Как да оцелееш по време на пандемия " Пекарната в никакъв случай не е била на минус ", споделя Антон, даже не е била на нула. Имало е обаче месеци, в които е изкарвала незадоволително за издръжката на фамилията, изключително около затварянията на бизнеси през 2020 година И тук, както съвсем на всички места, пандемията оказва своето отрицателно въздействие и принуждава бизнеса да се свие - преди коронавирус в " Пекарна Прованс " има две работни смени, четирима пекари, касиер и водач. В момента има двама чиновници, а останалата работа е разграничена посред Мария и Антон. " Искахме да създадем работни места, само че ето - аз съм в пекарната, а той е по доставки и се занимава с логистика ", споделя Цачева. " Всичко можем " Може да се каже, че пекарната претърпява коронавирус рецесията поради готовността на семейство Цачеви да поемат всяка поръчка и да отговорят на всяко потребителско питане, каквото и да е то. Макар и пекарната да започва мощно, след година-две ползата стартира да замира и двамата схващат, че пазарът е друг на село - хората търсят по-евтин, елементарен за мазане самун, който пък изобщо не наподобява на занаятчийския самун на " Прованс ". Решават, че типично френските макарони и кроасани, които в началото продават наред с хляба, не вървят.
Пекарната поема всевъзможни поръчки - от френски кроасани и хапки със сьомга до баница и соленки
Започват да вкарват артикули, които не са типични за едно френско boulangerie, само че пък хората на село търсят - закуски, американски бургери и кетъринг услуги. Целта от самото отваряне на пекарната е да се построи като благонадежден бизнес, който всички в покрайнината могат да употребяват. " Когато общините провеждат събития в региона, " Прованс " е техният " човек ", споделя Мария. Миналата зима да вземем за пример кметицата на Копривщица прави поръчка от 150 щолена, които да подари на администрацията в града. Освен общински поръчки пекарната получава поръчки за кетъринг услуги на разнообразни мероприятия, като последното такова е Денят на Африка. Именно тези по-големи поръчки издърпват бизнеса от загуби в по-слабите месеци.

Разбира се, по-големи поръчки изискват и повече работа - някои дни се трансформират в 20-часови смени за фамилията, изясняват двамата. При такива подготовките стартират в 4 сутринта, а от време на време и цяла нощ. Такива маратони са редки, споделят, само че ги има, тъй като бизнесът е фамилен. Отбелязват, че дължат триумфа си и на своите млади помощници, които вземат участие в подготовките. Безплатен маркетинг Особено изненадваща поръчка получават за кетъринг за събитие на TEDX в София, където останалите търговци са интернационалните вериги като Starbucks. Според Цачеви повода е медийният интерес към пекарната, който служи като безвъзмездна реклама за бизнеса. " В селото хората разясниха, че сме дали кой знае какъв брой за тези реклами, а в реалност не сме дали един лев за реклама ", споделя Мария. Към днешна дата близо 20 медийни екипа са посетили " Прованс " за фотоси, в това число френски, немски и естонски медии. Обяснение за интереса двамата нямат, само че Мария допуска, че историята на един инженер и брачната половинка му учителка, които прекарват 10 години в огромния град в Америка и се връщат на село да пекат, е забавен материал за локалните и непознатите медии. В очакване на идната рецесия Планове за развиване сега нямат. " Ситуацията е такава, че държиш главите сведени и чакаш идващия потрес ", споделя Мария. Несигурните цени на суровините и тока принуждават бизнеса, както доста други, да затегне колана. Освен освобождението на личния състав Цачеви търсят баланс сред покачването на цените си и намирането на различни по-достъпни първични материали.
Реклама
" Това си е чист шпагат във въздуха - подвигаме цените, само че на село има един избран предел, който можеш да искаш ", прибавя Цачева. Казват обаче, че не са съгласни да работят с по-нискокачествени артикули. Антон е индивидът, който търси познати и бизнеси, които да ги ориентират към по-достъпни първични материали: " Трябва да си самодеен. Но никога няма да продаваме отпадъци, няма да плюем на името си ", изяснява той. Наблюдават, че има отлив на клиенти поради покачването на цените. Знаят обаче, че " Прованс " към този момент е потвърдено име в района и ще остане такова.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР