Скорошната смърт на 13-годишно дете отново повдигна въпроса, че предизвикателствата

...
Скорошната смърт на 13-годишно дете отново повдигна въпроса, че предизвикателствата
Коментари Харесай

Това са най-опасните предизвикателства в социалните мрежи, които убиват деца

Скорошната гибел на 13-годишно дете още веднъж повдигна въпроса, че провокациите в обществените медии в действителност могат да бъдат рискови за децата и да доведат до тежки последствия. Известно е, че Джейкъб Стивънс от Кълъмбъс (Охайо, САЩ) е погълнал повече от 12 таблетки Benadryl, а негови другари са били наоколо, с цел да снимат какво ще се случи с него, написа Daily Mail.

След приемането на лекарството тялото на момчето почнало да отхвърля в границите на няколко минути, след няколко часа органите почнали да се изключват един по един, а по-късно и мозъкът спрял да реагира. В последна сметка след 6 дни на изкуствена вентилация младежът e умрял. Трябва да се означи, че момчето е станало жертва на известна вирусна смъртоносна игра в TikTok, наречена Benadryl Challenge, за която се допуска, че провокира халюцинации.

Изследователите означават, че това, което в началото е било замислено като занимателна самодейност за повишение на осведомеността за хроничните болести, като Ice Bucket Challenge, в този момент се е трансформирало в смъртоносно предизвикателство. В едно такова предизвикателство, Blackout Challenge, е известно, че младежите се удушават с колан, въже или различен предмет. Когато това предизвикателство се появи за първи път, то взе повече от 80 жертви, като други 15 бяха убити предходната година.

Според доктор Кели Дебора Джонсън-Арбър, токсиколог в Националния столичен център по токсикология, множеството хора вземат участие в тези тествания, тъй като това им дава възприятие за принадлежност и даже известно количество известност. Тийнейджърите са по-често въвлечени в тези рискови игри, заради обстоятелството, че младежите търсят изключително самопризнание, а това включва и самопризнание в обществените мрежи.

Ето някои от най-опасните провокации в обществените медии, които лишават живота на хората:

" Предизвикателство за затъмнение "

Нарича се още „ игра на задушаване “ или „ пристъп “. Предполага се, че участникът би трябвало съзнателно да ограничи дишането си благодарение на колан или въже.

Според откривателите то датира от 2008 година, когато вследствие на това предизвикателство са починали 82 души. За страдание това предизвикателство още веднъж стана известно. През последните няколко години това предизвикателство от обществените мрежи докара до гибелта на 15 деца под 12 години, други пет бяха на възраст сред 13 и 14 години.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите идентифицираха признаци, които могат да подскажат, че дете е взело участие в това предизвикателство:
кръвясали очи;следи по врата;силно главоболие;чувство на дезориентация.

Kia предизвикателство

Това предизвикателство се появи през 2021 година и докара до внезапно нарастване на кражбите на коли Kia и Hyundai. На потребителите беше показано по какъв начин да откраднат някои модели коли от тези марки, като отстранен пластмасовия похлупак под кормилната колона и употребяват USB кабел.

В последна сметка освен броят на кражбите се усили, само че и децата, които са прекомерно дребни, с цел да карат, одобриха предизвикването от обществените мрежи и станаха негови жертви. В резултат на това младежи починаха или попаднаха в пътни произшествия.

" Крушител на черепи "

Това предизвикателство се появи през 2020 година и включва трима индивида, двама от които ритат нищо неподозираща жертва в краката, до момента в който паднат и ударят главата си, откъдето идва и името на предизвикването.

Не е мъчно да се досетите, че сходни трикове могат да бъдат рискови за здравето, а популяризирането на това предизвикателство докара единствено до увеличение на тежките пострадвания и смъртни случаи в Съединени американски щати и Англия.

Предизвикателството се появи за първи път в Испания, когато двама студенти направиха видеоклип, само че по-късно се популяризира по целия свят. В резултат на това в някои страни провокациите завършиха със гибелта на трети участник, а други двама бяха упрекнати.

Пиене на дезинфектант за ръце

Смята се, че е видео с това предизвикателсво е оповестено за първи път през 2020 година Оттогава клипът е спечелил над 60 милиона гледания в TikTok. Освен това е известно, че предизвикателсвото е обвързвано с четири смъртни случая.

Не е мъчно да се досетите, че това предизвикателство изисква човек да пие дезинфектант за ръце на алкохолна основа, което след това води до отравяне с метанол.

Лекарите означават, че нормално жертви на това предизвикателство са хора на възраст от 21 до 65 години.

Бенадрил предизвикателство

Това предизвикателство включва приемането на огромни количества медикаменти за алергия без рецепта, за които се допуска, че предизвикват халюцинации. Изследователите означават, че предозирането с тези медикаменти може да бъде съдбовно, както се случило и с 13-годишния Джейкъб Стивънс, който е умрял от свръхдоза.

Учените са заключили, че жертвата не е имала никакви признаци на здравно или психическо заболяване, което да докара до мисли за самоубийство. Разследващите пък са установили, че гибелта на младежа е трагичен случай.

Приемането на каквото и да е лекарство, даже без рецепта, е евентуално рисково, сподели Джонсън-Арбър и учените мощно предлагат да не излагате живота си на заплаха в преследването на самопризнание в обществените медии.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР