Скъпи и недостъпни се оказват дървата за огрев за жителите

...
Скъпи и недостъпни се оказват дървата за огрев за жителите
Коментари Харесай

Дървата за огрев безбожно скъпи. Родопчани търсят магарета с GPS

Скъпи и недостъпни се оказват дървата за огрев за жителите на Родопа планина. Изискване по Наредба за транспорта на дървесина единствено със профилиран превоз с джипиес забавя снабдяването на популацията. Това настояват от Южноцентралното държавно дружество, написа " Марица ".

Освен това тази услуга оскъпява дървата и по този начин те доближават до 130 лв. за кубик при крайния консуматор. Причината е, че от краткотраен склад в гората купувачът би трябвало да употребява наложително записано в Регионалната дирекция по горите с джипиес устройство транспортно средство и  така транспорта със личен автомобил е неосъществим. Родопчани горчиво се майтапят, че към този момент би трябвало да търсят магарета и коне оборудвани с джипиес.

-->

Целта на джипиеса е да лимитира злоупотребите, само че подобен превоз, оборудван с джипиес, в дребните обитаеми места като смолянското село Мугла няма. В землището на селото всички нужни дърва за огрев са добити, само че стоят на краткотраен склад, тъй като няма кой да ги транспортира, споделя инж. Здравко Бакалов, шеф на ЮЦДП-Смолян.

В горското дружество има запитвания от хората не може ли транспорта да се прави с животинска двигателна сила – на самара на кон или магаре. Но няма такова предписание на Агенцията по горите. От ЮЦДП са изпратили запитвания до Агенцията да дадат инструкции по въпроса, защото с цел да издадат превозен билет би трябвало да има джипиес устройство и фотография на транспортното средство. Горското дружество е изпратило и предложение за смяна в Наредбата, само че това надали ще стане скоро. А в това време обезпечаването на транспорт, съгласно нормативните условия, в допълнение оскъпява дървата и по този начин цената им от приблизително 42 лева на кубик при краткотраен склад скача до 130 лева на кубик при крайния консуматор.

В Смолян към този момент е разкош да ти разтоварят нарязани дърва за огрев пред прага. Кубик широколистна дървесина с доставката надвишава 150 лева Цената на дървата добити от частните гори също е скочила, поради повишаването на горивата и неналичието на работна ръка. Цените на дървата за огрев на горските стопанства тази есен остават непроменени по отношение на м.г. Иглолистните при продажба на корен са 6 лева, а широколистните - 14.40 лева с Данък добавена стойност. Във краткотрайните хранилища цените на иглолистните са сред 28 лева и 37 лева на кубик, а широколистните се продават за от 46 лева до 52 лева

От ЮЦДП декларират, че са обезпечили 30% повече рандеман на дървата за огрев по отношение на м.г. От плануваните 112 000 кубика дърва за огрев за цялата Смолянска област, обаче, са изпълнени над 50%. За да подтиква компаниите да добиват дърва за огрев горското дружество завишава цените на добива. Но защото цената на строителната дървесина в района доближи рекордни стойности - сред 260 и 300 лв. за кубик, компаниите избират добива на по-скъпата дървесина и оставят на назад във времето дървата за огрев. По данни на Южноцентралното държавно дружество цената на строителната дървесина е достигнала безспорен връх за последните 40 години.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР