Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра.

...
Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра.
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Утре ще има решение за външния министър

Ситуацията по отношение на поста на външния министър е неприятна и недобра. Надявам се бързо да се откри положително решение. Управлението на страната не е холивудски филм. Утре ще има съответното решение посредством указите на президента. Това съобщи в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " съветникът на премиера Димитър Главчев - Меглена Плугчиева.

По думите ѝ сега страната ни не стои добре в Европа и това би трябвало да се приключи час по-скоро.

" Предложени ми бяха министерски постове, които съм отказала. Димитър Главчев е подложен в извънредно сложна обстановка и има потребност от хора, които имат управнически, политически и дипломатически опит ", добави Меглена Плугчиева.

Според нея има извънредно положителни кариерни дипломати.

" Става дума за служебно държавно управление, в което ще бъдат включени повече специалисти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти дипломат на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, само че постоянно съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам правилата, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно държавно управление ", сподели още Меглена Плугчиева.

" Има насъбрани съществени проблеми в обособените браншове, на които служебното държавно управление би трябвало да търси решение. Заради непрекъснати промени по проекта за възобновяване и неприети към момента закони второто заплащане по проекта за възобновяване е под въпрос. Закъсняват директните заплащания към земеделците, бомба е заложена и с украинските помощи за земеделието ", сподели тя. 

" Има сериозна заплаха за постъпването в бюджета на второто заплащане по проекта в размер на над 1 милиарда Лв. Това заплащане е под въпрос - декларират го от еврокомисията ", разяснява Плугчиева. Официално България заложи в бюджет 2024 и трето заплащане, като очакваше второто заплащане да е реалност най-късно до пролетта, само че то по този начин и не пристигна до провалилата се ротация на кабинета.

Според Плугчиева това са действителни проблеми, насъбрани по министерствата, с които министрите се борят и не става дума за проверка. " Разбрах, че по този начин наречената украинска помощ за земеделските производители въобще не е заложена в бюджега. Това са стотици милиони ", описа Плугчиева. За липса на заложени целеви средства за помощите се знае от края на предходната година, въпреки че на хартия размера на помощта бе доста повишен. " Закъсняват и директните заплащания към земеделските производители поради закъсняло подаване на стратегическия проект за замеделие. Той е трябвало да бъде импортиран септември, подаден е декември ", разяснява още Плугчиева. Според нея по-късно забавяне периодите за погашение на директните заплащания няма по какъв начин да бъдат спазени.

" България стои извънредно зле на открито. Виждах се с познати посланици сътрудници, споделят ми - ние ви знаем, вие единствено избори вършиме. Стоим несериозно, неотговорно, губим въздействие и позиция ", разяснява още Плугчиева. Тя оцени като неособено положителни резултатите от миналите 9 месеца ръководство и прикани хората да гласоподават интензивно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР