Ситуацията на върха на Европа продължава да е изключително напрегната

...
Ситуацията на върха на Европа продължава да е изключително напрегната
Коментари Харесай

Извънреден съвет на лидерите на Европа: Кога ще стане ясен новият председател на ЕК?

Ситуацията на върха на Европа продължава да е извънредно напрегната и любопитна след резултатите от евровота. Днес в Брюксел има ексклузивен евросъвет.

Повече от месец след европейските избори комплицираният политически пъзел не може да се подреди.
Европейският съвет прави трети опит да излъчи идващия началник на Европейска комисия Засега нито един от предварителните претенденти не събира нужното болшинство
Отново напрежение и неспособност да се реализира компромис сред европейските водачи за това кой ще управлява главните европейски институции през идващите 5 години и кой ще заеме най-високия пост в Европейски Съюз – ръководител на Европейска комисия. А от това зависи кой ще заеме идващите 4 поста – ръководител на съвета, ръководител на Екологичен потенциал, началник на Централната европейска банка и основен отговарящ за външната политика и сигурността.

Според източници на bTV, най-възможният сюжет е немският канцлер Ангела Меркел да стане по-склонна да отстъпи пред отпадането на кандидатурата на Манфред Вебер, водещ претендент на ЕНП, той не съумя да се оправи със съпротивата на редица евролидери – в частност на френския президент Еманюел Макрон.
Лидерите в Европейски Съюз разграничени на два лагера за новия ръководител на Европейска комисия Кристалина Георгиева е едно от имената, препоръчани за ръководител на Еврокомисията
Тя за момента отхвърля да остъпи от правилото на водещите претенденти. Т.е. в случай че този принцип остава в действие, а Вебер отпада, то идва на ред вторият водещ претендент – този на социалистите Франс Тимерманс. Възможно е тук да има доближаване на позиции.

Франция, Германия и Испания биха могли да реализират консенсус, само че Тимерманс има огромна опозиция от страните от Вишеградската четворка, тъй като досега е бил доста директно обвързван с процедурите против Полша и Унгария за запазване на правилата на правовата страна. Но той може да бъде признат и без тези гласове.

Кристалина Георгиева и Мария Габриел са споменавани вероятно за поста за отговарящия за външната политика и сигурността.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР