Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за

...
Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Наша отговорност е почитаме паметта на достойните ни предци


Синовен и заветен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна черква да помни и да уважава паметта на всички свои почтени предшественици, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за реализирането на нейната свята и избавителна задача. Сред всички тях изключително блестящо грее обликът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и възлюблен от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. Това съобщи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който публично откри научната конференция, отдадена на дядо Методий, съобщи БГНЕС.

В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и същинска духовна наслада да открием актуалната научна конференция, отдадена на неговата светла персона и епохално дело – освен за богоспасаемата Старозагорска епархия, само че и за цялата ни Света Църква, от дълго време оценила и признала забележителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до през днешния ден не престават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на проучване и доразкриване, тъй като стореното и оставеното от него за бъдещите генерации е същински богато по своите мащаби и е ярък образец за ревниво църковно-обществено служение. Ето за какво в този празничен ден, полагайки началото на актуалната научна конференция и на тържествата във връзка годишнината на митрополит Методий, изричаме всесърдечна признателност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни другар, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички уредници и домакини на сегашното събитие, като благопожелаваме доста сили и ревнивост по Божието дело и задачата на Христовата черква измежду православния ни народ, тъй като паметта за родилите ни в Господа предшественици и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като почтени рожби на Църквата и Родината. Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна черква! “, обърна се към присъстващите в залата патриарх Неофит.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит бе почетен със знак за особени заслуги на община Стара Загора, а Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан - с признателен плакет за заслуги от името на кмета Живко Тодоров и община Стара Загора. Отличията връчи ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков.

В конференцията с научни отчети се включиха доктор Николай Атанасов, който размени умрелия при започване на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, проф. Петко Петков, доктор Румяна Лечева и шефът на Търговско дружество " Държавен списък " Галентин Караславов. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев.

Конференцията закри Старозагорският митрополит Киприан. Той благодари на Областна администрация и община Стара Загора за положителното и сполучливо партньорство в организацията на честванията, на всички участници в конференцията и на екипа, който сътвори кино лентата, в който се видя нов прочит на живота на дядо Методий и делото му, което носи българщина и религия – добродетели по този начин нужни за нашето младо потомство.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР