Симфониета Шумен гостува на софийска сцена със завладяваща програма с

...
Симфониета Шумен гостува на софийска сцена със завладяваща програма с
Коментари Харесай

Георги Черкин е солист на Симфониета Шумен

Симфониета Шумен гостува на софийска сцена със завладяваща стратегия с произведения от Панчо Владигеров, Емелина Горчева-Димова, Сергей Рахманинов със солист Георги Черкин на 23 юни от 19 ч. в зала " България ", научи ДУМА от Борислава Лазарова, специалист връзки и контакти с медии. Симфониета Шумен с маестра Калина Василева е оркестър, наследил традициите на българското професионално оркестрово изкуство още от 1850 година и първият български оркестър в страната.  
Програмата, която ще се показа на МФ " Софийски музикални седмици ", е извънредно разнообразна и деликатно подбрана от енергичната и надарена дама, началник на симфониците от Шумен. " Миниатюри " Шумен " от Панчо Владигеров е емблематична творба на патриарха на българската класическа музика, наречена на родния му град Шумен и отдадена на сина му Александър. Както множеството произведения на композитора, и тази е написана в началото за пиано, а по-късно е модифицирана от създателя за камерен оркестър. Всички пиеси в цикъла имат българска благозвучност, а в четири от тях тематиките са шуменски национални песни. " Зов " е Концерт за маримба и струнен оркестър 2 от Емелина Горчева-Димова със солист и съавтор Мирослав Димов - маримба. Младите създатели са уловили българския дух посредством ритми и нюанси, извеждайки фолклора на друго равнище - със звученето на XXI в. без заемки и без препратки. Световната премиера на творбата се състоя на 24 ноември 2022 година в Шумен при огромен триумф. " Финалът на творбата идва с освобождаващото възприятие, че всичко е по силите ни и ще го предприемем неотложно, с цел да създадем още в този момент живота по-добър ", споделя С.  Николов.
Концерт за пиано 2 от Сергей Рахманинов е един от най-красивите концерти из клавирния репертоар. С това осъществяване означаваме 150 години от рождението на Сергей Рахманинов. Солист е изявеният пианист и потомствен музикант Георги Черкин, с който Симфониета Шумен има дългогодишно креативно съдействие.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР