Силите за сигурност на Демократична република Конго стреляха във въздуха

...
Силите за сигурност на Демократична република Конго стреляха във въздуха
Коментари Харесай

Армията стреля в църква в Киншаса и разпръсна вярващите със сълзотворен газ

Силите за сигурност на Демократична република Конго стреляха във въздуха и разпръснаха със сълзотворен газ вярващи, събрали се за литургия в черква в центъра на Киншаса. Двама са убити, съобщи Франс прес.

В близо 10-милионната столица се чакат свикани от католиците неразрешени шествия. Това се случва против удължаването на президентските компетенции на Жозеф Кабила. Конгоанските католици приканиха за "мирно шествие " тъкмо година, откакто под егидата на локалните епископи бе подписано съглашение, предвиждащо в края на 2017 година избори и отдръпване на Кабила като държавен глава. Вярващи от "светския координационен комитет " приканиха хората след днешната меса да тръгнат из града с библии, броеници и разпятия в ръце. Протестиращите упорстват Жозеф Кабила да заявява обществено, че няма да желае нов мандат.

Цялата съпротива и гражданското общество, които упорстват президентът да се отдръпна, считано от през днешния ден, се причислиха към апелите за тази рискована акция, неразрешена от управляващите, също както и предходните демонстрации, проведени в ДР Конго.

Християнин от енорията "Св. Михаил " описа пред Агенция Франс Прес, че спасители "реанимират падналите възрастни дами ", само че свещеникът продължава богослужението дружно с тези вярващи, които не са избягали. Множество бойци и служители на реда са ситуирани от тази нощ пред енорийските църкви в Киншаса. Армията и силите на реда са сложили бариери из улиците в ред столични региони, ревизират и претърсват колите.

Властите прекъснаха интернет връзките "по съображения за национална сигурност " и обявиха, че по техни данни на популацията се раздават оръжия за да бъде дестабилизиран режимът в ДР Конго.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР