Сигурно сте запознати с ефекта на пеперудата: концепцията, че на

...
Сигурно сте запознати с ефекта на пеперудата: концепцията, че на
Коментари Харесай

Как Нийл Мопей, Моуриньо и Глен Мъри помогнаха на Меси да спечели Световната купа?

Сигурно сте осведомени с резултата на пеперудата: концепцията, че на пръв взор незначителни и маловажни събития могат да провокират верижна реакция, която да въодушеви нещо по-значимо по-нататък.

Класическият образец е, че пеперуда, която размахва крила в Бразилия, може да провокира торнадо в Тексас. Това в действителност е умствен опит, коментар, изработен, с цел да се илюстрира мнението на един професор по метеорология на име Едуард Лоренц през 60-те години на предишния век, само че също по този начин всъщност съставлява основата на теорията на хаоса: концепцията, че в комплицираните системи има видимо незначителни модели и елементи, които ръководят по-големи резултати.

Това се отнася за всички сфери на живота, само че е изключително значимо за футбола. В края на краищата това е игра, която постоянно стартира при едни и същи съществени условия - 11 играчи на терена с топка, започвайки от центъра на терена, само че всякога се развива по друг метод.

Това се отнася и за футболния свят като цяло. Като да вземем за пример това, че Лионел Меси най-сетне завоюва Световната купа.

Много хора акцентираха, че може да се употребява резултатът на пеперудата, с цел да се наблюдава невероятният успех във финала досега, в който през 2020 година Бернд Лено е бил блъснат от Нийл Мопей... Но можем да създадем нещо по-добро от това.

Ето го и окончателният резултат на пеперудата на финала на Световното състезание по футбол през 2022 година, подхождайки изключително съществено и научно към разкриването на същинския източник на триумфа на Аржентина и че всичко води началото си от един мач в Трондхайм през 2006 година...



Аржентина и Меси печелят Световната купа

Освен че е най-хубавият футболист на всички времена, Лионел Меси към този момент може да се похвали и с най-пълноценната кариера на всички времена, защото е спечелил всяко огромно съревнование, в което е взел участие.

Наред с многочислените му клубни и самостоятелни награди в този момент са Копа Америка и Световната купа - двете най-високи оценки за аржентински състезател на интернационалната сцена. Но дали щеше да завоюва някое от тях без Еми Мартинес?

Мартинес беше героят на Копа Америка през 2021 година, като избави три дузпи при успеха над Колумбия на полуфинала, а по-късно направи сходни осъществявания и на Световно състезание против Нидерландия и Франция.

Но това нямаше да се случи, в случай че...

Франко Армани даде позитивна проба за COVID-19

В навечерието на Копа Америка през 2021 година стражът на Ривър Плейт Франко Армани беше настоящият вратар на Аржентина. Той не беше направил съвсем нищо неприятно, като стартира всички интернационалните надпревари, откогато размени Вили Кабайеро на Световното състезание по футбол през 2018 година, а като вратар, спечелил два пъти Копа Либертадорес, малко на брой можеха да се съмняват в качествата му.

Проблемът беше, че той продължаваше да дава позитивни проби за COVID-19. Направи го преди Аржентина да се изправи против Чили в квалификационен мач за Световното състезание тъкмо преди тази Копа, тъй че макар обстоятелството, че беше играл за Ривър Плейт няколко дни по-рано, Лионел Скалони не можеше да го избере. Мартинес зае неговото място и от този момент не го е сменял.

Но това нямаше да се случи, в случай че...



Нийл Мопей контузи Бернд Лено

Може би си спомняте мача. Беше в оня чудноват, леко халюцинационен интервал, малко откакто COVID-19 бе държал всички ни надалеч от футболните мачове, само че неналичието на който и да било по трибуните не попречи тази среща сред Брайтън и Арсенал през юни 2020 година да се трансформира в много яростна.

Искрата, която подпали деня, беше предизвикателство от страна на нападателя на Брайтън Нийл Мопей, който накара стража на Арсенал Бернд Лено да се приземи тежко на левия си крайник, да нарани коленни връзки и в последна сметка да го остави отвън игра до края на сезона.

Мартинес го замества още същия ден и е извънреден през останалата част от акцията, а когато излиза наяве, че Лено ще бъде първи избор, когато възвърне физическата си форма, Мартинес минава в Астън Вила, където формата му печели място в тима на Аржентина.

Но това нямаше да се случи, в случай че...

Глен Мъри вкара гол против Уест Бромич с топките си

През 2018-19 година Брайтън не беше плодотворен тим. Те съумяха да вкарат 35 гола в 38-те си мача във Висшата лига, като единствено трите изпаднали клуба вкараха по-малко през сезона.

Глен Мъри беше единственият им благонадежден голмайстор, който откри мрежата 13 пъти в лигата, само че защото при започване на сезона навърши 35 години, игровото му време трябваше да се ръководи деликатно, тъй че той почиваше за преиграването за ФА Къп против Уест Бром.

Уви, тяхната безрезултатност беше явна и Мъри беше извикан от пейката, което даде резултат: Мъри вкара два пъти, втория с десния си крайник, а първия... по какъв начин да кажем внимателно... не, няма смисъл да се опитваме да бъдем деликатни: вторият влезе с тестисите на Мъри.

През този сезон имаше доста други моменти, когато Брайтън евентуално реши, че се нуждае от нов нападател, само че казусът, в който трябваше да разчита на особеностите на Мъри, с цел да ги избави против тим от Чемпиъншип, беше тъкмо там в мислите им.

В края на сезона те заплатиха на Брентфорд 20 млн. паунда (24,3 млн. долара) за Нийл Мопей.

Но това нямаше да се случи, в случай че...



Хал Робсън-Кану загатва, че баба му е родена в Уелс

Интимните зони на Мъри не свършиха цялата работа за Брайтън довечера: те бяха доста подкрепени от това, че Хал Робсън-Кану трябваше да излезе контузен, само че Уест Бром към този момент беше направил цялостния брой смени, което означаваше, че трябваше да играят в допълнение време с 10 души.

Робсън-Кану, както си спомняте, подписа за Уест Бром частично поради изявите си за Уелс на Евро 2016; беше свободен сътрудник, когато вкара този гол против Белгия, откакто договорът му с Рединг беше изминал.

Но той играе за Уелс единствено с помощта на инцидентна среща на подготвителната база на Рединг през 2010 година Брайън Флин, тогава треньор в националния тим, гостува там на Саймън Чърч, а съотборникът им Глен Литъл се пошегува, че Робсън-Кану " може да играе за Уелс, тъй като върви на отмора там ".

Робсън-Кану посочи, че го прави, тъй като баба му е родена в Уелс, което в действителност му дава право да играе за тях... и шест години по-късно вкара може би най-великия гол в историята им.

Но това нямаше да се случи, в случай че...



Роберто Манчини натиска Крейг Белами на подготовка

Крейг Белъми постоянно е имал проблеми с коляното. През 2003 година той съвсем трябваше да се отдръпна поради твърдоглав тендинит.

Това означаваше, че има специфичен подготвителен режим, предопределен да защищава коляното му, който беше формиран от откровения нидерландски фитнес треньор Реймънд Верхайен, работил апропо и за Манчестър Сити, само че който потребителите на обществените мрежи може би помнят като човек, който непрекъснато отправяше закани към разнообразни треньори поради метода им към фитнеса.

Един от тях беше Роберто Манчини, който имаше малко проблеми с режима на Белами и го инструктира да следва груповата стратегия.

Това не се хареса на Верхайен, който до този миг работеше самостоятелно и на частно с Белами и написа в Туитър: " Почти сме поправили всички физически вреди, нанесени на Крейг преди сезона от нашите италиански другари в Манчестър Сити. "

Това се случва през август 2010 година, само че коляното на Белами не е в задоволително добра форма, с цел да се появи в приятелския мач на Уелс против Хърватия, тъй че на негово място е извикан юноша, който е впечатлил в тима до 21 години: Хал Робсън-Кану.

Но това нямаше да се случи, в случай че...



Интер заменя Манчини с Жозе Моуриньо

В края на сезон 2007-2008 година времето на Роберто Манчини в Интер изтичаше. Той ставаше все по-раздразнителен и след провалянето от Ливърпул в Шампионската лига Манчини на процедура разгласи оставката си, само че на идващия ден промени решението си.

Не за първи и не за финален път надвисва тъмната сянка на Жозе Моуриньо, а управлението на Интер желае да притегли специфичните му гении в Милано.

Манчини, несъмнено, напусна Интер в края на сезона, като се трансформира в тъмна сянка, преследвайки Марк Хюз, до момента в който в последна сметка стана управител на Сити през 2009 година, където явно не обърна внимание на коленете на Крейг Белъми.

Но това нямаше да се случи, в случай че...

Челси на Жозе Моуриньо не се беше сринал

В началото на сезон 2007-2008 година работата на Жозе Моуриньо в Челси приключваше. Той ставаше все по-зле с настроението си. Отношенията му с Роман Абрамович се разваляха, само че това можеше да се поправи, в случай че резултатите бяха наред, само че имаше проваляне от Астън Вила, тъждество 0:0 с Блекбърн, а по-късно и една отчайваща вечер в Шампионската лига против Розенборг.

Това беше последната капка, като отчайващо неприятната атмосфера на " Стамфорд Бридж " явно беше толкоз притеснителна, колкото и резултатът 1:1.

Два дни по-късно Моуриньо разтрогна по взаимно единодушие, след което седнал съм няколко месеца и чакаше да дойде в Италия и да размени Манчини.

Но това нямаше да се случи, в случай че...

Мика Копинен от Розенборг избива топката от ръцете на вратаря на викингите

Андрий Шевченко вкара гола за Челси в този мач, изравнявайки след попадението на бранителя Мийка Копинен през първото полувреме.

По стичане на събитията Копинен изиграва един от последните си мачове за клуба, преди да премине със свободен трансфер в Тромсьо, само че той изиграва значима роля за това, че Розенборг даже взе участие в Шампионската лига през този сезон.

В предпоследния мач от предходната акция Розенборг се нуждаеше от победа против застрашения от изпадане Викинг, с цел да стане първенец и след това да завоюва място в най-големия европейски шампионат. Десет минути преди края резултатът е 2:1 и мачът е на косъм от успеха.



Стражът на Викинг Матиас Аспер улови топката пред Копинен, само че сякаш с цел да попречи на Аспер да стартира бърза контраофанзива, играчът на Розенборг мазета топката от ръцете на противника си.

Смущаващото е, че това не беше видяно от длъжностните лица, полузащитникът Роар Странд я чукна и успеха беше подпечатана.

Първоначално Копинен отхвърляше да е направил нещо неправилно, само че по-късно призна за пакостите си и се извини на мениджъра на Викинг Егил Остенстад.

" Той ми се обади през вчерашния ден и ми се извини за случилото се ", сподели Остенстад.

Възможно е Розенборг по този начин или другояче да е спечелил лигата и по този метод да се е класирал за Шампионската лига... само че също по този начин е допустимо и да се е набил на очи и Копинен в никакъв случай да не се е наслаждавал на нощта си на " Стамфорд Бридж ".



Ето го и това. Оказва се, че пеперудата е норвежки централен бранител, който избива топката от ръцете на вратаря през 2006 година, а торнадото е Лионел Меси, който най-сетне печели Световната купа през 2022 година

Скептиците може да настояват, че в тази публикация са направени няколко логичен скока и че не може да се потвърди, че нещо изцяло несвързано 16 години по-рано е имало някаква връзка със събитията на стадиона в Лусаил.

Но не можете да докажете, че и те не са имали, нали?
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР