Сигурна зона за непридружени деца откриха официално днес в Регистрационно-приемателения

...
Сигурна зона за непридружени деца откриха официално днес в Регистрационно-приемателения
Коментари Харесай

Сигурна зона за деца откриха в Бежанския лагер на Харманли

Сигурна зона за непридружени деца откриха публично през днешния ден в Регистрационно-приемателения център за бежанци в Харманли. В нея могат да бъдат настанени 98 деца, като има опция за удвояване при положение на рецесия.

За откриването в Харманли дойдоха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов,, Н. Пр. Раймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Мариана Тошева- Председател на Държавната организация за бежанците,Теодора Иванова- Председател на Държавната организация за протекция на детето и Кристина де Бройн от УНИЦЕФ, България.

Зоната разполага с обособени пространства за девойки и деца с увреждания, две офис пространства, трапезария и всекидневна. В нея децата ще се усещат в действителност сигурни и предпазени, съобщи при откриването вицепрезидентът Илияна Йотова.

България е една от страните, в които има максимален брой приютени такива деца, уточни още Илияна Йотова.

Имаме към този момент основано нужното законодателство, имаме разпоредбите и през днешния ден наличието на толкоз доста хора тук, представители на всички държавни институции, демонстрира, че България не бяга от своята отговорност и дружно желаеме да решим тези проблеми, сподели още вицепрезидентът.

Продължава трайната наклонност за понижаване на миграционния напън към България, като потенциалът на центровете за бежанци на Министерство на вътрешните работи в страната е напълнен на не повече от 25%, безапелационен бе вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни, че към 12 000 са опиталите нелегално да преминат българо-турската граница от началото на годината досега, като за същия интервал на предходната година те са били 42 000.

Директорът на „ Миграция “ старши комисар Николай Николов посочи, че при подозрения за възрастта на бежанците се назначава здравна експертиза в Института на Министерство на вътрешните работи, чието правене лишава няколко дни.

Ако са непридружени малолетни лица се подава сигнал към обществените служби. Нямаме право да връщаме непридружени малолетни лица, даже и да са направили закононарушения. Можем да спомагаме за събиране на фамилиите със съдействието на интернационалната организация по миграция по изключителни съображения, посочи старши комисар Николов.

Сигурната зона в бежанския лагер Харманли е основана взаимно с Държавната организация за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция-България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция на Швейцария, в отговор на потребността за даване на качествена протекция и грижа за децата и поддръжка в тяхната интеграция. Регистрационно-приемателният център в Харманли е най-големият в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР