Швейцария е една приказна страна, която спокойно може да се

...
Швейцария е една приказна страна, която спокойно може да се
Коментари Харесай

Швейцарска приказка – Женева, Берн, Цюрих и Люцерн

Швейцария е една приказна страна, която умерено може да се назова земен парадайс. Всеки, който я е посетил освен, че на мига се е влюбил в нея, само че и с огромно предпочитание още веднъж и още веднъж би се прибирал към тази швейцарска естетика. Това място е тъкмо като извадено от картичка или картина от популярен занаятчия художник. Всеки град, селце или околност са като от приказна страна, която не наподобява на никоя друга.

Швейцария е толкоз чиста и подредена страна, че там може да ви глобят единствено тъй като изнасяте боклука си не в разрешеното време.

Всеки един град в Швейцария е обаятелен, неповторим и може да предложи безчет забавни забележителности на своите гости. Едни от най-красивите обаче са Женева, Берн, Цюрих и Люцерн.

Женева

Женева, неверно считана за столица на Швейцария, е един баснословен град. Женевското езеро е най-посещаваната забележителност в града. Това е една в действителност отлично място за разходки. Най-впечатляващото в него е фонтанът, който излиза от средата на самото езеро.

Женева е вторият по величина град в Швейцария след Цюрих. Седалище е на голям брой европейски и международни държавни и неправителствени организации като Европейски център за нуклеарна проучвания, Международна организация на труда, Световна здравна организация, Световна комерсиална организация, Международен комитет на Червения кръст и други.
 Женева
В града се намира и един от най-престижните университети в света - Женевският университет, който е учреден от Жан Калвин през 1559 година. Също по този начин в Женева е и най-старото интернационално учебно заведение в света – Женевското интернационално учебно заведение, което е учредено през 1924 година.

Женева е била част от Франция в интервала от 1798 година до 1813 година През 1815 година се причисляват към Конфедерация Швейцария.

В Женева има много забележителности, които наложително всеки би трябвало да посети, когато е там. Това са ботаническата градина, дворецът на нациите, катедралата „ Свети Петър “, Музеят по естествена история, стената на реформаторите, цветният часовник, фонтанът Же Д‘О.
Ботаническата градина е един от най-големите хербариуми в света. В ботаническата градина в Женева има над 16 000 растения. Градината е много остаряла, на повече от 200 години. В едната си част има и зоологическа градина.Дворецът на нациите – това е най-важното седалище на Организация на обединените нации отвън Ню Йорк. Сградата е повече от внушителна, като разполага с 24 конферентни зали и 2800 офиса. Дворецът на нациите е построен в парка Ариана.Катедралата „ Свети Петър “ – градежът на сегашната постройка на катедралата е почнал още през 1160 година, като продължава повече от век. От архитектурна позиция тя е комбинация сред няколко стила, като необикновен интерес съставляват готическите детайли. От северната кула на катедралата се открива чудесна панорама към цяла Женева. До площадката се стига по криволичещо стълбище, което има 157 стъпала.Музей по естествена история – музеят е на цели 5 етажа и има голям брой забавни експонати. Най-впечатляващ и чудноват от тях е двуглавата змия Янус, която е родена през 1997 година В този музей може в детайли да се запознаете с праисторията и геологията на Швейцария.Стената на реформаторите – град Женева, а и цяла Швейцария, извънредно доста се гордее с този монумент. Той въплъщава всички, които са се борили за Реформацията. Стената е издигната в интервала 1909 – 1917 г.Цветният часовник – това е една същинска цветна приказност и може би най-сниманото място в Женева. Намира се наоколо до Женевското езеро. Създаден е през 1955 година и се състои от към 6500 цветя, които се сменят според от сезона. Той е основан в чест на добре известната в целия свят швейцарска часовникарска промишленост, която се счита за най-точната в света.Фонтанът Же Д‘О – името на най-известната забележителност в Женева в превод значи водна бликам. Той е ситуиран в Леманското езеро, което е най-голямото в Европа. Всяка секунда от него се изстрелват 500 литра вода на височина от 140 метра.
Берн

Град Берн е столицата на Швейцария, а не Женева, както много хора си мислят. Предполага се, че градът е учреден през 1191 година от херцог Бертолд Пети. Името на града идва от немската дума за мечка и надлежно това е и талисманът на града. Мечката участва и на герба на още от 1224 година
 Берн
Старият град е съвсем неизменен от XII век и това е повода да е под егидата на ЮНЕСКО.

Една от най-големите атракции в столицата на Швейцария е астрономическият часовник, който датира още от 1530 година и демонстрира времето, деня от седмицата, разположението на планетите и знаците на зодиака. Буквално няколко секунди преди настъпването на кръговиден час, от вътрешността на кулата се появяват доста красиви механични фигурки – кукуригащ петел, няколко мечки, Хронос със своя песъчлив часовник и един танцуващ шут.

Сред останалите забавни места за посещаване в Берн са готическата катедрала „ Бернер Мюнстер “, която датира още от 1241 година и постройката на кметството. Друго доста забавни място в Берн е, несъмнено, паркът с мечките или както още се назовава „ Мечата дупка “.

Берн става столица на Швейцария през 1848 година Старата част на града е издигната на рид. Интересен е фактът, че действително Швейцария няма публична столица, само че Берн се смята за такава от 1848 година

Друг любопитен факт за Берн е, че улиците в остарелия град са с разнообразни цветове. Това е по този начин, тъй като множеството от бойците на Наполеон били необразовани и се ориентирали в кой квартал би трябвало да отидат по цвета на улицата.

В Берн се създава и обичаният шоколад на хиляди хора – тоблерон. Той е основан от Теодор Тоблер още през 1908 година

Берн се разполага на междинна надморска височина от 542 метра и това го прави третата най-високо ситуирана столица в Европа след Андора (1023 метра) и Мадрид (667 метра).

Цюрих

Цюрих е толкоз хубав, спретнат и безценен град, че надали има различен подобен аналог в света. Много социологически изследвания сочат, че това е един от най-хубавите градове за живеене. Определено има за какво да държи едно от челните места в класациите. Градът в действителност очарова и в това време оставя чувството за подреденост, дисциплинираност и безупречна непорочност.
 Цюрих
Цюрих е най-големият град в Швейцария, в който се намира и най-голямото летище в страната. Градът е ситуиран на северозападния бряг на Цюрихското езеро. Цюрих е определян за културна столица на Европа. В града има толкоз доста банки и това е едно от нещата, с които е прочут в целия свят, с изключение на с хубостта си и доста високия си стандарт на живот.

Най-голямата историческа забележителност в града е катедралата Гросмюнстер. Друга забавна сграда е църквата Фраумюнстер, издигната през 874 година Това е и най-старата черква в града.

Люцерн

Безспорно Люцерн е един от най-красивите градове освен в Швейцария, само че и в целия свят. Градът е ситуиран в самото сърце на Швейцария, на брега на Езерото на четирите кантона. Градът е ситуиран на двата бряга на река Реус. Близо до връх Пилатус в Люцерн, се намира най-стръмната железница в света.
 Люцерн
Двете елементи на града са разграничени от река. Свързва ги един от най-старите дървени мостове в света, който се споделя Капелбрюке. Той е бил част от средновековните укрепления на града. Мостът е дълъг 170 метра, декориран с доста цветя и картини от XVII век, които описват историята на град Люцерн. Мостът наподобява на изваден от приказките. Съвсем покрай него се намира и осмоъгълната водна кула на града, която е висока 43 метра.

Една от забележителностите на града, която не трябва да се пропуща е църквата „ Леодегар “. Тя датира от XVII век и има в действителност забавна и много впечатляваща архитектура.

Друго забавно място в града е Лъвският монумент. Той е знак на всички наемници, които са починали по време на френската гражданска война.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР