[Shutterstock] Премиерът Бойко Борисов разпореди Български пощи да разпространяват вестници.Държавата

...
[Shutterstock] Премиерът Бойко Борисов разпореди Български пощи да разпространяват вестници.Държавата
Коментари Харесай

Пощальон или вестникар

[Shutterstock] Премиерът Бойко Борисов разпореди " Български пощи " да популяризират вестници.Държавата няма желание да монополизира активността, овладяна от години от депутата Делян Пеевски.Пощите мъчно ще провеждат цялостна дистрибуция, само че могат да разтоварят настоящия монополист от най-нерентабилната част от задачата. " За свободата на словото това, което може да се направи, е да не оставяме разпространяването на частници ". Изказването е на премиера Бойко Борисов по време на съвещание на Министерски съвет. Малко по-късно държавното управление гласоподава необявената точка държавните " Български пощи " да стартират да популяризират и продават вестници, а на транспортния министър беше предоставено да предприеме нужните дейности, за реализирането на проекта. Включително в случай че е належащо да предложи законодателни промени.

Или в този момент държавните " Български пощи " ще се нагърбят с бизнес, който за последните 10 години, при ръководството на премиера Борисов и с благословията на Комисията за защита на конкуренцията, се концентрира в ръцете на депутата Делян Пеевски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеята се пуска в общественото пространство от Борисов за повторно. Той я подмятна през май 2018 година, а малко преди този момент страната се беше сринала до 111-а позиция в класацията за свободата на медиите на " Репортери без граници ". Подновяването на самодейност пък беше предхождано от констатациите на генералния секретар на интернационалната организация Кристоф Делоар пред президента Румен Радев, че медийната среда в България в никакъв случай не е била толкоз неприятна от социалистическия режим насам.

Една от теориите за наместването на държавните пощи в бизнеса с вестници е точно, че Борисов просто се пробва да спре сериозните гласове, че разпространяването е в ръцете на един и има монопол. А на пощите ще бъде обещано в допълнение поле за бизнес.

Многобройна е групата на тези, които виждат в упражнението просто една екзотични концепция от бизнес позиция и мощно се съмняват до каква степен то може да се осъществя на процедура и не на последно място на каква цена.

Според други обаче " Български пощи " ще се набъркат в един непрекъснато падащ пазар. Това в дълготраен проект няма да е от изгода на държавното сдружение, само че може да се окаже преференциално за самия Пеевски, като го разтовари най-малко тук-там от комплицираната и скъпа активност по разпространяването на вестници в по-малките обитаеми места, а той продължи да залива с вестниците си всички точки на страната.

Това беше доказано от премиера Борисов (след публицистичното привършване на броя) пред bTV: " Сега министерството на превоза, което е и принципала на пощите, и то в доста скоро време, уповавам се в дни, да поеме цялото разпространяване на всички печатни медии до сергиите, които са мисля 6000. Дори съм упълномощил на финансовия министър да ми ревизира дали, в случай че може, и какъв брой да дотираме това разпространяване, с цел да е несъмнено, че " Прас Прес " и господин Комарницки ще може да отиде до най-отдалеченото село, с цел да покаже карикатурата с мен. И това ще стане до дни. Аз нямам неизпълнено заричане ".

Само дни по-рано на въпроси на " Капитал " от Министерство на превоза и " Български пощи " дадоха тъкмо противоположните пояснения какъв тъкмо е проектът, като позицията им се размина съществено с тази на премиера.

Борисов с проект, те без

Според Министерство на превоза страната няма желание да монополизира активността и държавната компания ще влезе като нов състезател.

По тематиката с ценообразуването министерството изясни, че " това е въпрос на бизнес прочита на начинанието ". Съществен миг е, че няма да има дотации за държавното сдружение, което през 2018 година е получило обезщетения от 46.8 млн. лева (17.5 млн. лева за пощенски услуги през 2016 година и 29.3 млн. лева за услугите по погашение на пенсии през 2017 г.). " Съгласно европейското и националното законодателство държавна помощ под формата на отплата за социална услуга се дава на избрани предприятия, натоварени с осъществяването на услуги от общ стопански интерес. Разпространението и продажбата на печатни издания е комерсиална активност и не е услуга от общ стопански интерес ", настояват от министерството.

Все още разбор на размера на пазара не е изработен, само че това, което считат министерството и пощите, е, че " реалистичният период за начало на активността е втората половина на януари ".

" Български пощи " влизат с клоновата си мрежа като един от търговците на пазара, там, където има интерес ", обясниха оттова, като на въпроса кои са главните съперници в дистрибуцията министерството и сдружението дадоха отговор какво плануват при ритейла, нищо че са два разнообразни бизнеса. " В България има сред 6000 и 7000 точки за продажба, като през лятото пунктовете са повече заради по-благоприятните метеорологични условия. Това е една огромна мрежа и към нея ще бъдат добавени клонове на " Български пощи ". Дейността все още е разпределена сред 50 - 60 компании ", пишат от министерството.

Един ги владее

Принципно пазарът работи просто. От рампата на печатницата вестниците се товарят от търговец на едро. Той ги популяризира до главните градове, откъдето ги поемат локалните по-малки дистрибутори, а те ги доставят до самите сергии. Отстъпката от издателя е висока 30 - 40%. Завиден е и делът от тази отстъпка, който остава у дистрибутора - като той дава на продавача на дребно 10 - 15%. В България е още по-просто, като съперникът при дистрибуцията е един и той владее и голяма част от крайните точки и самите артикули - вестниците.

Овладяването на дистрибуцията на вестници и места за продажби от страна на Пеевски стартира, откакто той и майка му Ирена Кръстева изкупиха забележителна част от печатните медии и издателствата с парите на КТБ. Овладяването на разпространителския бизнес стана през " Национална организация разпространяване " - НАР, преди " ОБВ - Близнаци ". Тандемът Пеевски - Цветан Василев последователно откри и надзор върху разпространители като " Сенатор " (направление югозапад), " Оларт " (северозапад), " Герини прес " (югоизток - всичко от Пловдив до Бургас и на юг), " Прес " и " Прес 2000 ". Овладяването ставаше против дълг на дистрибутора към издателствата на Кръстева.

Концентрацията на дистрибуторския бизнес беше благословена от Комисия за защита на конкуренцията през 2013 година, като тя позволи договорката, при която " Табак маркет " - комерсиалната компания на " Булгартабак холдинг " (където Пеевски влезе публично през 2015 г.), купи най-големия пропагандатор НАР и още седем компании в бранша. Това обезпечи на Пеевски надзор върху близо 80% от разпространяването, а мнението на Комисия за защита на конкуренцията по този въпрос тогава беше: " В резултат на договорката биха настъпили по-скоро позитивни промени " Междувременно проработи и схемата, по която Lafka бързо отвори стотици обекти в цялата страна, договаряйки си атрактивни условия за 10 години напред през капиталови оферти до общините.

Две години по-късно на пазара се появи новосъзденият, обвързван с Пеевски, дистрибутор на едро " Експрес логистика и дистрибуция " - ЕЛД. Той пое разпространяването на продукцията на " Булгартабак ", вестници, лотарийни билети, питиета. За предходната година компанията е в топ 10 по доходи в страната с 1.2 милиарда лева Печалбата е единствено 3.2 млн. лева, като през 2017 година е на загуба от 10 млн. лева Търговците на дребно на вестници имат контракти с тази компания.

Издателствата пък се договарят с " Национална дистрибуция ", в която са обединени предходните купени от Пеевски дистрибутори. Тя има доходи 45.8 млн. лева и облага 50 хиляди лева " Експрес логистика и дистрибуция " през 2017 година беше продадена в пакет с марките на " Булгартабак " на British American Tobacco (BAT). Тази есен обаче още веднъж се върна в корпоративната орбита на депутата Делян Пеевски.

Тази работа не е като онази

Към момента пощите имат поддържаща дребна роля на пазара на вестници. Те разнасят абонамента за издателствата, които желаят това. От последния доклад на сдружението се вижда, че това е бизнес за 1.09 млн. лева " Всеки, който желае, е добре пристигнал. Нищо не пречи на изданията ", сподели Деян Дънешки, изпълнителен шеф на " Български пощи ".

От пазара на пощенски услуги обаче показаха подозрението до каква степен за " Български пощи " има бизнес смисъл да се занимава с дистрибуцията на преса, като съгласно мениджъри тя може да бъде печеливша, в случай че е в композиция с ритейла и включва и други артикули.

" Бизнесът на пресдистрибуция в световен мащаб става все по-консолидиран, с цел да се оправи с наклонността на намаляващи равнища на продажбите на вестници и списания, съчетани с увеличаващи се логистични разноски ", споделя и Младен Йорданов, изпълнителен шеф на Lagardere Travel Retail България. Групата в световен мащаб в предишното е излязла от бизнеса с дистрибуция. В България се занимава единствено с ритейл, като има 130 обекта в страната за продажби на дребно.

Съмнения има и до каква степен държавната компания е в положение да се оправи механически и организационно, като това е главно нощен бизнес, обвързван с непрекъснатото менажиране на количества към и от крайни точки.

" За Lagardere като търговец на преса успеваемостта при доставките на вестници и списания е от извънредно значение. Под ефикасна доставка не имам предвид единствено превозването на избрани количества, само че и процеса на поръчване и следене на верните стокови наличия, дозареждането на избрани броеве и свеждане до най-малко на изчерпаните количества (out of stock) във всеки един търговски обект. Това постанова потреблението на профилиран програмен продукт, както и база от исторически данни за съответната точка на продажба. Важно е да се означи, че търговците на дребно не са директно ангажирани с поръчването на печатни издания от издателите, а процесът се ръководи от дистрибутора на преса ", изяснява Младен Йорданов.

" Не съм уверен, че при сегашната обстановка на българския пазар конструкция със специализация в пощенските услуги ще може да се конкурира дейно с фирмите за дистрибуция на преса ", споделя още той.

Вестникарят ще звъни ли два пъти

От министерството споделят, че организационните и техническите аспекти се проучват сега. Като метод ще се търси синергията на наличната инфраструктура и човешкия запас, както и привличане на спомагателен, след разбор на разноските и изгодите.

" Български пощи " работят с разпространяването на печатни издания и все още. Разбира се, става дума за дистрибуция на абонаментен принцип, а не към крайни точки за продажба, само че " пощенският оператор има задоволително експертиза и опит за това ", споделят оттова.

Държавната компания планува да прави разпространяването въз основата на народен логистичен център, от който ще се дистрибутира към районни центрове, а оттова - към центровете за продажба. Но било допустимо да се създаде и нова логистична скица.

Механизмът зад концепцията и потенциалът на държавната компания обаче хранят съмненията, че всичко ще остане единствено опит за туширане на възраженията към свободата на словото. Така максимумът, който ще се реализира, е пощите да стартират да оферират изданията на депутата Делян Пеевски в клоновете си. Остава и въпросът каква ще бъде цената и кой ще я заплати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР