Шуменската болница става галерия! Това е благотворителната кауза на художничката

...
Шуменската болница става галерия! Това е благотворителната кауза на художничката
Коментари Харесай

БРАВО! След 15 дни като пациентка, художничка превръща болница в галерия: Изкуството носи лечебна сила

Шуменската болница става изложба! Това е благотворителната идея на художничката Деница Аргиропулос, която трансформира лечебното заведение в първото у нас с сходен темперамент.
„ Болницата е мястото, на което хората най-вече се нуждаят от някаква форма на изкуство. Защо тези пространства да не се трансфорат в галерии, с цел да може хората, които се лекуват там, да получат и някакво духовно лекуване? “, споделя пред „ България Днес “ художничката.
Талантливата жена подхваща самодейността след 15-дневен престой в хирургическото поделение. Докато се взира в сивите стени и мрачните коридори, Деница взема решение, че малко цветове ще са благотворни и за пациентите, и за лекарите. Защото изкуството носи лечебна мощ, естетика и приятност. В момента Аргиропулос учи „ Педагогика на изобразителното изкуство “ в Шуменския университет и незабавно се свързва със своите сътрудници, които с удоволствие прегръщат идеята й.
„ От смешка на подбив подех идеята. Започнаха да се натрупат картини. В един миг си споделих, че не желая да се лимитирам единствено в Шумен “, добавя Деница.
Така създателят стартира да написа в обществените мрежи и да търси съидейници. Към днешна дата резултатът е повече от впечатляващ. На Деница към този момент са изпратени 27 картини освен от страната, само че и отвън нея. Пейзажите са разнородни. Има морски, зимни, гръцки. Има картина с позлата и рисунка върху коприна. Включват се и известни художници и непопулярни, а най-ценно за дамата е, че идеята й е докоснала и деца. Наскоро с нея се свързва учителка, която е провела класа си, рамкирали са картината си и я изпращат на Деница. 8-годишната щерка на художничката също оставя своя отпечатък.
„ Има един доста пънкарски портрет и аз го одобрявам, тъй като считам, че би трябвало да има лек протест, лека подигравка, с цел да може по-лесно и по-бързо да се преодолее болката “, сигурна е художничката.
Ръководството на болничното заведение се изненадва от концепцията на пациентката си, само че я приема с наслада. Деница събира платна до 15 май и се надява, че до края на месеца болничното заведение ще замязя на същинска изложба и образецът й ще се популяризира и в други лечебни заведения.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР