Шумът на движещи се айсберги и грохотът на падащи блокове

...
Шумът на движещи се айсберги и грохотът на падащи блокове
Коментари Харесай

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Шумът на движещи се айсберги и грохотът на падащи блокове лед в тишината на океана  - това са част от достоверните звуци, които жителите и гостите на София могат да чуят за първи път по време на интерактивната фотоизложба „ Ледовете на Антарктика “, ситуирана на пешеходния мост на НДК до 5 май.
 Изложба
Неин създател е актьорът Марина Великова, участник в приключилата единствено преди месец -  32-ра българска антарктическа експедиция. Освен звуците, които са налични за всички гости на изложбата посредством QR код, в нея са събрани 60 фотографии от Ледения континент , които показват природата и живота на българските учени по време на пребиваването им там тази зима. 

Откриването на фотоизложбата в Деня на Земята носи мощно алегорично значение, посредством което създателят в допълнение повдига значими за обществото въпроси, свързани с климатичните промени, опазването на околната среда и биоразнообразието.

„ Фотографиите, които представям в тази галерия, разкриват хубостта на Антарктика, нейната сурова природа и мощност, само че и нейната накърнимост. С тях се пробвам да насоча вниманието на обществото към климатичните проблеми, към запазване чистотата на природата и на водата, към обстоятелството, че те са в риск и ние хората способстваме съществено за това с нашата активност. 
 Изложба
Ще се веселя, в случай че публиката има сетива да види картините и чуе звуците от един идеален в естествената си хубост свят. Апелирам да се замислим по какъв начин всеки от нас може да помогне с дейностите си, с цел да ги опазим чисти, такива, каквито са, с цел да съхраним нашата планета за нас и за идните генерации! “, акцентира създателят на изложбата Марина Великова. 

Интерактивната фотоизложба е първата част от новаторски авторски план, който за първи път комбинира снимка, музика и изобразително изкуство, отдадени на Ледения континент - „ Антарктика в нови измерения “. Останалите два съставния елемент от него ще бъдат показани на необятната публика до края на годината.
 Изложба
„ Благодаря на Марина и на всички, забъркани в това тази галерия да стане факт. По изключително вълуващ метод показва хубостта на Ледения континент и ни припомня, че би трябвало да пазим света, в който живеем, тъй като друга планета нямаме “, сподели и доайенът на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР