Ще почерпим всички гости с този шоколадов козунак за ВеликденНеобходими

...
Ще почерпим всички гости с този шоколадов козунак за ВеликденНеобходими
Коментари Харесай

Козунак с течен шоколад и лешници

Ще почерпим всички посетители с този шоколадов козунак за Великден

Необходими Продукти

● брашно - 1600 г
● квас - 80 г, 2 кубчета /42 г/
● захар - 400 г
● прясно мляко - 480 мл
● масло - 100 г
● олио - 50 м
● мехлем - 50 г
● яйца - 9 бр. + 1 за намазване
● сол - 1 ч.л.
● вода - 30 мл
● ванилия - 5
● ромова есенция - 1 есенция ром
● лимонова есенция - 1 /настъргана кора от 1 лимон/
● течен шоколад - 1 кут.
● лешници - 2 шепи смлени
● краве масло - 100 г за доомесването и оформянето
● захар - за наръсване

Начин на подготвяне

Желателно е продуктите, както и помещението да не са студени, с цел да могат да втасат по-бързо козунаците.

Маята се поставя да се разтвори в хладката вода и малко от топлото прясно мляко дружно с две лъжици захар и малко брашно.

Докато маята шупне, брашното се пресява два пъти и се приготвят останалите артикули. Яйцата за тестото /1 яйце се оставя за намазване на козунаците/ се разрушават добре с миксер, прибавят се захарта и ароматите и още веднъж се разбърква, до момента в който захарта се разтвори.

Добавят се задействаната квас, прясното мляко и солта. Маслото и маста се разтопяват и се смесват с олиото.

Половината от количеството лой се отделя, с цел да се добави по-нататък при месенето, а другата част се прибавя към сместа. Брашното се прибавя на части, като първоначално се бърка с миксера, а щом тестото стане прекомерно гъсто, се доомесва на ръка.

На този стадий тестото се трансферира в хлебопекарната. Включва се, да меси за ок. 20 мин, до момента в който се оформи безпрепятствено и меко тесто, в което стартират да се образуват шупли.

Когато се оформи, машината се изключва и тестото се оставя да си почине и отпусне. Включва се още веднъж хлебопекарната да меси и стартира да се прибавя с дребна лъжичка отделената лой. Сипва се една лъжичка, изчаква се да се поеме, още веднъж се сипва и така нататък, до момента в който мазнината свърши.

Отново се оставя да си почине и отпусне, разтопява се другата част от маслото, намазват се добре ръцете и тестото стартира да се подвига, обръща и удря на плота.

Козуначеното тесто е меко и се разтяга. Когато се разтегне доста, се намазва с масло и се прегъва на две. Щом тестото е готово, се разделя на четири елементи, покрива се с забрадка и се оставя да шупва, до момента в който си удвоят размера.

За оформянето на козунака всяко от частите тесто се разделя на три елементи, от които се оформят фитили. Разтеглят се леко встрани, намазват се с масло, наръсват се с лешници, а по средата се поставя щедро количество течен шоколад. Всяка от частите се навива на рулце, деликатно се усуква, след което се сплитат на плитка.

Оформените козунаци се трансферират в намаслени формички. Намазват се с разрушеното с малко мляко яйце. Докато втасват могат да се намажат още един път, а най-сетне се наръсват с претрита с мокри ръце кристална захар, лешници и късчета шоколад.

Добре втасалите козунаци с течен шоколад и лешници се изпичат в авансово загрята на 180 °C фурна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР