Ще има ли нови избори за общински съветници в Каварна?

...
Ще има ли нови избори за общински съветници в Каварна?
Коментари Харесай

30% от всички бюлетини в община Каварна са недействителни

Ще има ли нови избори за общински съветници в Каварна? Отговор на този въпрос ще даде при започване на идната седмица Административният съд в Добрич. Основания за сходно решение има премного, в това число и данни за закононарушения, с които би следвано да се заеме прокуратурата.

 

Защо се наложи съдът да брои още веднъж бюлетините? Искат го представители на ГЕРБ, които считат, че не са регистрирани вярно техните преференции.

Затова бюлетините се броят още веднъж и се оказва, че 30% от всички бюлетини в общината и 40% от пуснатите в града са недействителни! Резултати, които са напряко стряскащи. Досега в Каварна, споделят осведомени, не е имало повече от 5% недействителни бюлетини. На последните избори гласоподават 5550 индивида. След повторното броене автентичен е вотът единствено на 3925.

 

В правосъдната зала са открити и още 418 нови недействителни бюлетини. Само да уточним, че незабавно след изборите във секция по 9 души броят гласовете, а други 14 са покровители. В Каварна това прави общо 300 души. При това се пишат протоколи и бюлетините се поставят в чувалчета. Те са облепени с тиксо и се съхраняват в стая в общината в Каварна. Как никой от тези общо 300 души не е забелязал, че има още 418 недействителни вота и че пакетите са раздрани?

 

 

При това и видеонаблюдението регистрира, че бюлетините са опаковани, залепени и завързани. Причината да се появят още 418 недействителни бюлетини е елементарна – в оня миг те са били изцяло постоянни, само че по-късно нечия ръка е разопаковала пакетите на две партии и е дописвала върху тях. В правосъдната зала се вижда, че са преработени единствено гласове, подадени за претендентите на „ Новото време “ и за ПП-ДБ.

Бюлетините им са били в насипно положение, вижда се в правосъдната зала, до момента в който чувалчетата с документите за ГЕРБ и локална коалиция са непокътнати. При това състояние от „ Новото време “ и ПП-ДБ би трябвало да се отнеме по 1 общински консултант и да се прибави към броя, която имат ГЕРБ и локална коалиция.

 

Само че тези 418 недействителни бюлетини, които могат да преобърнат броя на общинските съветници, са доста странни. Върху тях е писано с най-малко два разнообразни химикала и с два разнообразни почерка. Попълвани са по няколко квадратчета, шарено е, писано е, правени са някакви доста странни зачерквания. Това дописване е направено в дните след изборите, до момента в който чувалчетата са били в общината, безапелационни са осведомени. В града към този момент даже се е разчуло и кой си е разрешил да влезе в общината и да отвори запечатаните пакети, само че дано оставим на прокуратурата да обясни това.

 

Съдът е изискал от експерт да каже дали бюлетините са дописвани незабавно след изборите, както беше направено от тези двама членове на секционна изборна комисия във врачанското с. Малорад. След като са изгледани записите специалистът е удостоверил, че няма такова нещо. С други думи, удостоверява, че подправянето е станало по-късно. Вещото лице отбелязва, че незабавно след изборите бюлетините са били опаковани, а чувалите залепени с тиксото и оставени в общината. Когато се броят в съда обаче, се оказва, че всичките 30 чувала са без лепенки и са раздрани и преровени.

Бюлетините на претендентите от Новото време ” и ПП-ДБ, са разхвърляни и без опаковки, до момента в който документите на претендентите от ГЕРБ и локалната коалиция са запечатани и си стоят по този начин, както са прибрани в чувала.

Да уточним, че в изборите в Каварна вземат участие 8 партии, а в 4 се оказва, че са настъпили промени, и то след вота.

 

В понеделник съдът в Добрич би трябвало да реши дали да ги анулира или ще признае изборите с фалшификациите.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Каварна местни избори общински съветници ГЕРБ ПП-ДБ недействителни бюлетини фалшифициране избори
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР