Щатският долар има потенциал да достигне нови върхови равнища през

...
Щатският долар има потенциал да достигне нови върхови равнища през
Коментари Харесай

Американската валута отново спасява инвеститорите

Щатският $ има капацитет да доближи нови върхови нива през идните месеци. В поддръжка на зелените пари е заявеното от Федералния запас евакуиране на паричните тласъци, сезонното търсене и рецесията на енергийните пазари, провокирана от дефицита на природен газ. 

Доминиращата позиция на американската валута наподобява безспорна откакто инфлационният напън качи доходността на държавните облигации и опасенията от задаваща се стагфлация затвърди престижа й на избавително леговище. 

Оптимизмът на играчите не бе засенчен и не смъкна доларовите котировки даже след разочароващите данни за пазара на труда в Съединени американски щати през септември в очакване американските централни банкери да стартират да редуцират покупките на активи още през ноември. На процедура пазарите разчитат инфлационните сигнали като в допълнение доказателство, че лихвените проценти в Америка ще стартират да се покачват по-рано, което ще качи доходността на дълговите бумаги и ще даде рамо на зелените пари. Фючърсните договори на федералните фондове към този момент залагат 95% късмет за лихвен растеж до ноември 2022-ра и 50% възможност това да се случи до края на септември.  

Реалната мощ на най-голямата международна аварийна валута рискува да повдигне вълна от финансови потоци на пазарите.

С което да попари в допълнение рисковия вкус, който така и така към този момент много е намалял, тъй като подскачащите цени на силата препращат към стагфацията в жанр 70-е години на предишния век. Годината стартира с негативни настройки към зелените пари и от известно време вложителите са притиснати да премислят залозите си в хода на техния напредък. 

Стратези на " Рабобанк " и на " Саксобанк " са измежду специалистите, които вещаят по-нататъшно повишаване на щатския $, тъй като доходността на облигациите върви нагоре, а търсенето на активи на разрастващите се пазари е неенергично. 

Мнозинството анализатори чакат американската валута да е изключително мощна към съперниците си с ниски лихви, каквито са еврото и японската йена, тъй като техните централни банки ще изостанат от Федералния запас в покачването на лихвените проценти.

Прогнозите за Европейската централна банка са тя да задържи без смяна паричната си политика през идващите две-три години, което работи в интерес на дългите доларови позиции.   

Доходността на американските двугодишни ДЦК е с близо 100 базови пункта над възвръщаемостта на европейските съперници и с 45 базови точки над японската. За базовия десетгодишен държавен дълг разликата още веднъж е в интерес на щатския - 173 пункта над доходността на книжата на еврозоната и 152 точки над тази в Япония.  

Безпрецедентният скок на енергийните котировки също е основен мотор на подема на $ като в същото време вреди на еврото. Двойката евро/долар се колебае наоколо до най-ниските си стойности от юли 2020-та насам, което се дължи частично на възходящата мощ на зелените пари. В късния следобяд на 13 октомври еврото се разменяше против 1.1546 $.  

Ролята на $ като избавително леговище е относително ново събитие. 

По предписание в комплицирана конюнктура на световни рецесии от всевъзможен темперамент валутните търговци протягат ръка към японската йена и швейцарския франк. В момента обаче непостижимата ликвидност и разширяващият се спред на доходността в интерес на американския дълг са се трансформирали в магнит за пазарните играчи. 

Доларовият показател, който регистрира пазарната оценка на зелените пари към кошница от главните им валутни съперници, скочи над 94.50 пункта - стойност, която за финален път бе " посетена " в края на септември 2020-та и се охлади до 94.33 точки в следобедната търговия на 13 октомври.  

Японската йена е изключително уязвима от коктейла от високите цени на силата и растящата рентабилност на щатските облигации.

Като похлупак, " Бенк ъф Джъпен " евентуално ще е измежду последните значими централни банки, които ще качат лихвените проценти. 

Японската валута е най-слаба към американската от декември 2018-та с котировката си от 113.67 йени за един щ. $. Йената е отслабнала и към всеки от съперниците си от Г-10, като английският паунд, еврото и австралийският $ се търгуват наоколо до най-високите си цени за последните три месеца. 

Сривът на йената заплашва да задуши нежното икономическо възобновяване на Япония от пандемията от COVID-19 като направи към този момент поскъпналите първични материали още по-скъпи. Страната е изключително уязвима към възхода на петролните котировки, защото задоволява потребностите си от от недопечен петрол почти напълно от чужбина. И по-евтината валута  оскъпява вноса и редуцира фирмените облаги до момента в който те поставят старания да всмукват по-високите си разноски вместо да ги трансферират на семействата.  

Комбинацията от по-високи петролни котировки и по-слаба йена тласна септемврийската инфлация, измерена посредством индустриалните цени, до най-високата й стойност за последните 13 години, демонстрират формалните данни на " Бенк ъф Джъпен ", оповестени на 12 октомври.  

Валутни анализатори на " Джей Пи Моргън " чакат 114 йени за един $ доникъде на 2022-ра. А екип на " Ситигруп глоубъл маркетс Джъпен " вещае даже 114.50 йени за един $ в близко бъдеще. 

Стагфлационните страхове се натрупат, само че стратезите на някои от най-големите банки от Уолстрийт поучават клиентите си да стартират да купуват акции при всяко " поглъщане " на борсовите котировки.

Сред тях е екипът на " Голдмън Сакс Груп " и на " Джей Пи Моргън Чейз ", които настояват, че инфлационният скок е краткотраен и опасенията от стагфлация ще стартират да избледняват.  

Анкета на " Дойче банк " измежду пазарни специалисти, огласена на 11 октомври, установи, че болшинството от участниците чакат още 5% спад на котировките на акциите до края на годината. Както и " много мощен консенсус ", за появяването на някаква форма на стагфлация.

" Голдмън Сакс " и " Джей Пи Моргън " не са съгласни със заключенията на сътрудниците си. И считат, че достигнатите борсови " падини " са добра опция за " извършване на покупки ", тъй като 5-процентови отстъпления са били нормални и в предишното.  

Оптимизмът на акулите от Уолстрийт се споделя и от все по-голям брой техни сътрудници, измежду които са и стратезите на " Ю Би Ес уелт мениджмънт ". Те считат, че сегашният скок на потребителските цени, който значително се дължи на растежа на енергийните разноски, е краткотраен, тъй като енергийният пазар евентуално ще се успокои и стабилизира през идната година. Другият им главен аргумент е, че централните банки по-скоро ще " преглътнат " високите цени на силата вместо да реагират прибързано с парични ограничавания. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР