Шестте ястребинчета се наричат шестте невръстни деца от с. Ястребино,

...
Шестте ястребинчета се наричат шестте невръстни деца от с. Ястребино,
Коментари Харесай

Шестте ястребинчета - черно петно в историята ни

Шестте ястребинчета се назовават шестте невръстни деца от с. Ястребино, разстреляни на 20 декември 1943 година дружно с родителите си. Те са упрекнати в укриване и подкрепяне на минали в конспиративност членове на Български земеделски народен съюз. В този ден екзекутираните са общо 18.

През онази година в Ястребино работи втора картечна рота на 19-и пехотен полк от Шумен с пълководец подпоручик Константин Йорданов. Издадена е заповед да се изтребят помагачите и околните на незаконните, за да се пресечен връзките им с базите за поддръжка в разгара на зимата.

Подпоручик Константин Йорданов обаче получава заповед от командира на полка полк. Атанасов да ликвидира околните единствено на незаконните. В устрема си обаче задачата да е сполучлива, той разстрелял дамите и децата дружно с мъжете.

Когато схванал за случилото се, командирът на полка изгубил мозъка и дума. Часове след разстрела идва заповед той да бъде анулиран. Заповедта е донесена от офицер с мотор, само че прекомерно късно. Убийствата биват осъществени от постоянна българска войска, а не от полицейски сили.

Шестте деца, които губят живота си праз този драматичен ден, получават пословичното название шестте ястребинчета. Те бързо се трансформират в икони на комунистическата агитация.

Историята на шестте ястребинчета влиза в историята. Преди 1989 година няма човек, който да не знае за тях. Пионерските отряди изследваха живота им, децата учеха за трагичната им орис в час по история, велики писатели се въодушевяваха от драмата им.

В чест на случилото се, писателят Богдан Глогински написа повестта В Ястребино свирят патрони. През 1979 година режисьорът Милен Гетов основава игралния филм Юмруци в пръстта по сюжет на Никола Статков и Иван Славков. Художникът Светлин Русев нарисува Ястребинци – една извънредно въздействаща картина от тези времена.

Днес на мястото, където са разстреляни 18-те индивида от с. Ястребино, е повдигнат монумент. Той се освещава през август 1946 година И всеки, който минавал около него, знаел, че виновници за гибелта на тези деца са фашистите. Поредната добре пропита в съзнанията ни концепция от комунизма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР