Шефът на КЗП Стоил Алипиев изуми депутатите от подкомисията за

...
Шефът на КЗП Стоил Алипиев изуми депутатите от подкомисията за
Коментари Харесай

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

Шефът на КЗП Стоил Алипиев изуми депутатите от подкомисията за отбраната на потребителите и ограничението на монополите с позицията си, обвързвана с индексирането с инфлацията на цените на трите мобилни оператори.
Алипиев се разгласи за " мек метод " по отношение на трите телекома и търсене на обективен баланс в разговор с тях, тъй като законът бил подобен, че не може да се наложат наказания, а влизането в правосъден спор било извънредно рестриктивна мярка.
" За да наложим глоба за неравноправна уговорка, обвързвана с индексирането на цените, би трябвало законови промени ", сподели Алипиев.
Румен Гечев също се възмути от позицията на Алипиев.
" Оставам с усещането, че защитавате интереса на телекомите, а не на потребителите ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.
На съвещанието бе поканен и омбудсманът Диана Ковачева, която също отхвърли предлагането за мек метод.
" Аз неведнъж с причини съм уведомявала мобилните оператори и КЗП, че клаузата за индексация на цените с инфлацията, която се ползва трета поредна година, е неравноправна. Първо, тъй като изискванията за индексация не са уговорени самостоятелно с потребителите и те не може да договарят за тях, второ, те се подписват във щета на потребителите и те не може да се откажат от контракта без неустойки. Вече има и правосъдна процедура на Окръжния съд в Пловдив. Защо не са подхванати ограничения и КЗП не е сезирал съда? ", попита тя.
Ковачева уточни, че според евродиректива неравноправна е уговорка, която е основана авансово и клиентът не можа да повлияе. Освен това клиентът не може да предвижда с какъв брой ще нарастне услугата и в този момент доста хора не могат да си разрешат по-високите сметки за мобилни услуги.
Както е известно А1 и Йетел подвигнаха за тази година цената на услугата с 9,5%, колкото е средногодишната инфлация за 2023 година, а Виваком с 4,5%, само че през 2023 година имаше покачване с над 15%.
" Несправедливо и нелогично е да се употребява инфлацията, образувана от растежа на цените на хранителни артикули, жилищно поддържане и обзавеждане, хотели и заведения за хранене, здравни и просветителни услуги, като съображение за повдигане на цените на мобилните оператори. Тези артикули и услуги от потребителската кошница нямат никакво отношение към вашите разноски ", обърна се Ковачева към мобилните оператори.
Депутатите приканиха управлението на КЗП да употребява причините и анализите на омбудсмана и да обсъдят какви ограничения ще подхващат за отбрана на потребителите, които са по-слабата страна в договореностите с мобилните оператори. Шефът на КЗП, който в последните месеци се забърка в редица кавги, само че досега нито принципалът министър Богдан Богданов, нито министър председателят Николай Денков могат да го освободят, изясни, че досега във връзка с телекомите комисията е разглеждала единствено дали има нелоялни практики, само че не и неравноправни клаузи.
Всички изказали се народни представители без оглед на парламентарни групи разкритикуваха Стоил Алипиев за некачествената работа на КЗП под негово управление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР