Северните елени са известни с това, че дърпат шейната на

...
Северните елени са известни с това, че дърпат шейната на
Коментари Харесай

Магията на еволюцията: Учени откриха нещо уникално за очите на северните елени

Северните елени са известни с това, че дърпат шейната на Дядо Коледа, само че неповторимото при тях е зрението им, което им оказва помощ да намират храна, заяви Асошиейтед прес.

На Коледа Рудолф и останалите елени от впряга могат да се радват на изобилието от милиони моркови, оставени за тях от децата по света, само че другояче мъчно намират какво да ядат в студените и пусти снежни условия. Затова очите им са еволюирали, тъй че по-лесно да виждат обичаната си храна , изясняват учени от колежа Дартмут в Ню Хампшир и Университета Сейнт Андрюс в Шотландия. 

Резултатите от проучването са оповестени в сп. i-Perception.

" Те са били някак си незабележими в летописите на очната неврология, само че в този момент настава техният момент, тъй като имат в действителност забавна образна система ", споделя Натаниъл Домини, професор по антропология в Дартмут, който е съавтор на проучването. 

От години учените знаят, че огледалната тъкан в очите на северните елени трансформира цвета си от зеленикаво златисто през лятото до яркосиньо през зимата - развой, за който се счита, че усилва слабата светлина през полярната зима. Но те не бяха сигурни какво значи различен любопитен факт - за разлика от други бозайници северните елени могат да виждат светлина в ултравиолетовия набор .

that reindeers’ usually golden eyes turn blue in the winter
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР