Сервилното отношение на последния служебен кабинет спрямо Румен Радев заради

...
Сервилното отношение на последния служебен кабинет спрямо Румен Радев заради
Коментари Харесай

Кабинетът на Гълъб Донев е нарушил закони в услуга на Радев заради Обзор

Сервилното отношение на последния длъжностен кабинет по отношение на Румен Радев поради отделянето на Обзор от Несебър бе доказано непряко от Върховния административен съд (ВАС), написа. Вчера магистратите се произнесоха, че министрите на Гълъб Донев не са имали право да отдръпват по-ранно предложение до президента за обособяването на нова община. А го бяха отдръпнали, с цел да не се постанова на Радев да натрупа негативи от горещия картоф, пратен за решение.

Казусът започва през зимата на 2021 година Морският градец организира референдум за основаване на нова община с още 6 близки села, подсилен от 73% от гласувалите при 76% интензивност. Последва контрадопитване в част от селата за тяхно оставане към Несебър, също минал със сходна поддръжка. Настанаха правосъдни разногласия, само че на едно от последните си съвещания държавното управление на ГЕРБ се произнесе в интерес на новата община. Процедурата финално изисква декрет на президента, откакто той получи предложение за прекрояване на административните граници от кабинета.

Радев стартира да тупа топката. Бавеше се с решението, като формалният му претекст бе да мине националното броене, тъй като до момента в който тече то, по закон административни промени не се вършат. Но се разсея и откакто мина преброяването. За да пристигна " ненадейно " хрумката на служебните министри през април 2023 година, с която бе оттеглено предлагането до президента на кабинета на ГЕРБ. Сега състав на Върховен административен съд, чието решение може да се апелира, разгласи за незначително точно това отдръпване. Делото бе формирано по искане на кмета на Обзор и други основатели на отделянето.

Освен обстоятелството, че все някоя от изрично изразените национални воли ще бъде потъпкана, по проблема има и други съображения, които евентуално са повлияли на Радев да не желае да се занимава. Новата община не би отговаряла на критериите за административна единица - брой население, потенциал за административни структури и така нататък (тезата бе застъпена след това и от Николай Денков). Въпреки това щеше да ръководи атрактивни местности като Иракли и землището на Емона. Ясно личеше, че зад акцията по отделянето стоят мощни локални бизнес ползи на ГЕРБ. От друга страна, и сега много общини не дават отговор на условията, а и хората в Обзор явно желаят да се отделят. В последна сметка Радев се сниши от дълга да вземе отношение, а финално му услужиха неговите министри. Улеснен бе и от събитието, че през това време ГЕРБ падна, а и много други трагични процеси текоха в страната.

Характерът на действието на служебните министри бе явен от първия миг, само че в този момент е забавна юридическата страна на въпроса. Става ясно от известието на съда, че кабинетът е сторил нещо колкото комично, толкоз и неуместно. Из претекстовете на Върховен административен съд:

Министерският съвет е този, който насочва предложение до президента да утвърди промени на границите и центровете на административно-териториалните единици. Той не може да анулира акта си в обсъждания случай нито служебно, нито по искане на заинтригувана страна. Нещо повече, един път откакто е отправено предлагането до президента за издаване на декрет, напълно в пълномощията на този орган е да позволи отнесения до него въпрос. Нито конституцията, нито Закона за административно-териториалното устройство на Република България плануват пълномощие на Министерския съвет да отдръпва или анулира решенията си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР