Сергей Владимирович Йолкин е руски карикатурист, чиито образи са добре

...
Сергей Владимирович Йолкин е руски карикатурист, чиито образи са добре
Коментари Харесай

Специално за Светът и ние: Руският карикатурист Йолкин, автор на най-известните образи на Путин

Сергей Владимирович Йолкин е съветски карикатурист, чиито облици са добре познати от издания като " Известия ", " Руская газета ", " Москоу Таймс " и други. Той е притежател на награди от доста интернационалните състезания.

По обучение Йолкин е проектант, той е взел участие в проектирането на Воронеж и Белград. Йолкин е създател на някои от най-характерните изображения на президента Путин.

Карикатуристът твърди за персоналния си професионален път, че е " нехарактерен, неправолинеен, нетипичен ". Този път го докара и в България, където от известно време рисува - за " Дойче Веле ", " Радио Свобода Европа " и други медии, които си разрешават да разгласяват творбите му.

Йолкин даде особено изявление за " Светът и ние ".



Възможно ли е сега един сатирик като Вас да работи в Русия, да бъде спокоен, да твори съгласно възгледите си и съвестта си?

- С работата си сатирикът може да си навлече огромни проблеми - той може да бъде измамен по член от наказателния кодекс, да му бъде наложена санкция, или задържане под стража за незнаен период.

Разкажете по-подробно за сатиричните рисунки, които сте създали в последно време, какви тематики Ви вълнуват?

- На първо място това е външната политика на Русия, вътрешната ѝ политика също. Това са дейностите на нашите политици, под управлението на Владимир Путин. Тези са тематиките, които най-вече ме тревожат. Основният проблем през днешния ден за целия свят са дейностите на Русия на територията на прилежаща Украйна. Това е огромен проблем както за Русия, по този начин и за целия свят.

Наскоро гледахме парада за 9 май на Червения площад. Вярват ли днешните руснаци, че те към момента са спечелили?

- Да социологическите анкети демонстрират, че множеството руснаци имат вяра на това, това им харесва, устройва ги такова състояние, наподобява, те имат такава нужда.

Доколко са значими за парадите за това?

- Когато в страната има стопански проблеми и хората живеят все по-бедно, цените се повишават, парадът може някак си да ги откъсне от тези проблеми, да ги зарадва. И както наподобява, властта се възползва от тези паради точно с такава цел.

Добре е прочут вашият облик на човечето с дългия нос, който хората възприемат като Путин.

- Една забележителна част от моите клиенти в обществените мрежи поставят палец, абонират се за мен, значи на някой това се харесва, аз за това работя, това ми носи задоволство.

Как стигнахте до този облик и в действителност ли това е Путин или това е събирателна фигура на властта?

- Преди в действителност това беше единствено Путин, аз го рисувам повече от 20 години, само че в последно време, когато пристигна власт Съвета за национална сигурност, коства ми се, че нещо в него се промени, т.е. този Съвет от възрастни хора стана нещо като групов Путин. Да, това е по този начин.

Изобразявате освен Путин, само че и Байдън, и Меркел. Какво е общото сред хората на високи постове?

- Вероятно огромната отговорност. И още - значимо е да бъдеш доста прецизен и деликатен в своите дейности и думи - гледат те милиони очи, чакат от теб някакви думи и дейности, би трябвало доста отговорно да се отнасяш към дейностите си, към думите си.

Т.е. сплотява ги отговорността?

- Да, преди всичко!

Много хора в България, свързани с съветската просвета имат чувството, че отричайки Путин, отхвърлят и съветската просвета?

- Когато свистят оръдията, културата се измества на по-заден проект, по тази причина би трябвало да се подписа мир, да престанат да убиват хора и едвам тогава може да се повдига въпроса за културата, за смисъла на съветската просвета, а към този момент ми се коства прибързано да се приказва за това.

Доколко интелигенцията в Русия е обвързвана с властта?

- Разбира се, една забележителна част от интелигенцията е обвързвана с властта, защото те получават пари от властта, освен това обилни пари и по тази причина зависят от властта. Това за Русия е обикновено.

Културните дейци от целия свят също не са единни по въпроса за това, би трябвало ли да се позволяват до присъединяване в огромните фестивали и мероприятия известни съветски артисти, актьори или спортисти. Какво мислите за това?

- Мисля, че това не е вярно. Смятам, че резултатът от всичко това по-скоро оказва помощ на Путин и на съветската власт. Тези дейности дават съображение на съветската агитация да приказва за русофобия по целия свят и като резултат хората още повече се сплотяват към властта, към Кремъл.

Следите ли новините в България, успяхте ли към този момент да се запознаете с другите гледни точки за войната у нас?

- Не, аз малко съм общувал с локалните поданици, а пък те питат най-вече мен за това, по какъв начин се отнасям към това, което се случва.

Ще извършите ли карикатури с български персонажи?

- В бъдеще е допустимо. Засега не съм подготвен за това. Още е рано. Необходимо ми е по-дълбоко да навляза в тематиките на българските проблеми. Засега не съм подготвен задоволително.

А ще изпращате ли и отсега нататък свои карикатури за съветските средства за всеобща информация? Къде ще можем да ги забележим?

- В Русия аз обявявам карикатури в изданието, което се назовава „ Нов проспект ". Да, ще го върша.

Вярвате ли че посредством карикатурите си, посредством своите облици ще можете да оказвате въздействие на повече хора, в сравнение с това вършат други медии?

- Би било прекомерно самоуверено за мен, само че ми се желае да имам вяра в това. Надявам се на това.

Може ли да се слагат под възбрана словото и истината?

- Вижда се, че може да бъде публикуван подобен закон, декрет. Но в реалност, несъмнено, словото на истината не може да бъде неразрешено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР