Сенаторът демократ от Масачузетс - Елизабет Уорън - заяви, че

...
Сенаторът демократ от Масачузетс - Елизабет Уорън - заяви, че
Коментари Харесай

Елизабет Уорън обяви Джеръм Пауъл за опасен човек

Сенаторът демократ от Масачузетс - Елизабет Уорън - съобщи, че е срещу номинирането на Джеръм Пауъл за втори мандат отпред на Федералния запас, тъй като е " рисков човек ". Категоричната позиция на Уорън е сериозен удар против очакванията на Пауъл да остане на кормилото на щатската централна банка и усложнява проектите на президента Джо Байдън да го предложи още веднъж за поста без да се натъкне на сериозната опозиция на лявото крило на Демократическата партия. 

Мандатът на Пауъл изтича през февруари 2022-а и Байдън ще би трябвало да вземе решение в къси периоди. Уорън пък от дълго време подлага на критика отношението на Пауъл към регулирането на банковия бранш, което, съгласно нея, той подценява откогато е шеф на Федералния запас.  

" Дойдох във Вашингтон след финансовия провал през 2008-а, с цел да подсигурявам, че нищо сходно няма да се случи в никакъв случай... само че вашето държание ми вдъхва съществени опасения ", съобщи сенаторката по време на чуването на Пауъл пред сенатската банкова комисия на 28 септември. И добави, че дейностите на банкера намаляват сигурността на националната банкова система и го вършат рисков като началник на Федералния запас.  

Уорън изложи и голям брой случаи, при които централните банкери са облекчавали финансовите регулации, в това число и решението им да трансформират ликвидните условия за някои институции от Уолстрийт. Тя не спести и неуспеха на фамилния офис Archegos Capital, нанесъл съществени финансови вреди на голям брой национални и задгранични банки. На което Пауъл се отбрани с думите, че Федералният запас " е научил урока си от този епизод ".

Въпреки че Уорън се афишира обществено против втори мандат на настоящия началник на щатската централна банка, много умерени демократи го поддържат за още четири години на поста с претекст, че това ще обезпечи непоклатимост на паричната политика във време на голямо икономическо напрежение вследствие на пандемията. Дори някои нейни сътрудници - прогресивни демократи, също хвалят паричната тактика на Пауъл, в това число по-голямата му приемливост към инфлационния растеж и " преследването " на цялостна претовареност, за разлика от предходните банкови шефове. 

Коментарите на Уорън се появяват в миг на напрежение на върховете на Федералния запас и на отдръпването на двама висши мениджъри на 27 септември поради противоречиви търговски покупко-продажби. При това откакто централната банка интервенира нападателно на финансовите пазари през предходна година в отбрана на стопанската система от пандемията. Уличените са президентите на клона на Федералния запас на Далас - Робърт Каплан, и на Бостън - Ерик Розенгрен, които се оказали дейни вложители, освен това със обилни пазарни позиции в акциите на някои компании и фондове.   

През септември Пауъл разгласи задълбочена инспекция на етичните правила на централната банка по отношение на присъединяване на старши мениджъри на финансовите пазари и пред сенатската комисия във вторник се разгласи в поддръжка на стягането на тези правила. Той добави, че появяването на случаи на спор на ползи е " несъмнено недопустимо " и увери, че институцията ревизира прецизно комерсиалните интервенции на Розенгрен и Каплан, с цел да откри дали те дават отговор на същесвуващите инструкции и закони. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР