Семейната компания е основана от проф. дхн Христо Крачанов и

...
Семейната компания е основана от проф. дхн Христо Крачанов и
Коментари Харесай

Пловдивското семейство и плодовият им бизенс с арония

Семейната компания е учредена от проф. дхн Христо Крачанов и доцент Мария Крачанова като резултат от техния теоретичен интерес. Пандемията фрапантно трансформира бизнеса на сдружението и в този момент 90% от продукцията му се продава в България. Фирмата влага 3 млн. лева в лична индустриална база, която е енергийно ефикасна.
Аронията е малко прочут, само че пък доста потребен плод. До този извод стигат проф. Христо Крачанов и доцент Мария Крачанова - създателите на компания " Витанеа ", след години на приложни проучвания в региона на здравословното хранене още от края на 70-те години на предишния век.

Днес фамилната компания създава над 30 продукта от пресни или замразени плодове, нектари, сокове, чайове и сиропи, които са подобаващи и за диабетици и деца. В огромна част от тях главният плод е точно аронията. Компанията започва като натурален резултат от научния интерес на фамилията и се трансформира в главно тяхно занятие, което се предава от потомство на потомство.

Към момента наред с индустриалния развой и комерсиалната активност, които се развиват, не стопират и упоритостите на " Витанеа " за нови лабораторни проучвания, с които да се уголемява продуктовият подбор от здравословни питиета на компанията. От науката до пазара Историята на " Витанеа " стартира надалеч преди нейното публично основаване, описват създателят ѝ проф. Христо Крачанов и брачната половинка му - доцент Мария Крачанова. Двамата имат редица регистрирани патенти, потребни модели и изобретения в България и в чужбина, включително и машината и технологията, с които се подготвят напитките във " Витанеа ". Тязапазва над 80% от потребните субстанции на плодовете. През 2017 година проф. Крачанов е вписан в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за повсеместен принос към техническите и естествени науки, а по-рано през 2009 година доцент Крачанова е удостоена с премия " Питагор " на МОН.
Реклама
" През 1985 година бе основано индустриално звено за плодови сиропи при Катедрата по органична химия и биохимия във ВИХВП - Пловдив (сега УХТ - Пловдив), взаимно с Лабораторията по биологично дейни субстанции при Института по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките. В началото на века индустриалното звено стартира да изпитва финансови усложнения заради прекосяването в изискванията на пазарната стопанска система, което наложи намирането на нови решения. В диалози с управленията на УХТ - Пловдив, и института към Българска академия на науките 2003 година стигнахме до решение за основаване от моя страна на частна компания, която да провежда производството на плодови сиропи, нектари и хранителни адитиви в партньорство с цитираните държавни организации, т.е. до основаването на публично-частно партньорство ", споделя проф. Крачанов.

Малко откакто сдружението се отделя като независима компания, Благовеста Крачанова, щерка на проф. Христо Крачанов, се завръща в България от Италия дружно със своя брачен партньор - Роберто Тонеро (технолог по хранителни продукти). Основната им цел е да продължат активността на своите родители за производството на здравословни питиета от плод арония, влагайки всичките си средства в това. " Подготвихме бизнес проект, изследвайки бранша на напитките в Европа, и установихме, че капацитетът на соковете от арония, създадени по технологията на моя татко, е голям ", изяснява Благовеста.
Семейната компания през днешния ден създава над 30 продукта от пресни или замразени плодове - нектари, сокове, чайове и сиропи, които попадат в групата на функционалните питиета Фотограф: Димитър Марков
Пътят на " Витанеа " " Витанеа " се отделя като независимо сдружение през 2003 година, само че компанията продължава да обезпечава финансиране на изследователската работа в Катедрата по органична химия към УХТ и лабораторията на Българска академия на науките. " Плащахме % от продажбите на месечна база на УХТ - за научноизследователската активност и за възобновяване на апаратурата. През 2012 година преминахме към наемни връзки с УХТ, само че продължихме да финансираме лабораторията към Българска академия на науките, с която преустановихме работа през 2019 година заради финансовите усложнения, които имахме при довършването на нашата индустриална постройка ", изяснява Благовеста Крачанова.

В последвалите години, в които " Витанеа " е към този момент напълно частно сдружение, облагата ѝ варира в необятни граници - от едвам 11 хиляди през 2011 година до съвсем 150 хиляди лева четири години по-късно. По думите на Благовеста Крачанова, тествания не липсват. Неколкократно - през 2008 година и през 2012 година, компанията се сблъсква с банкрут на сътрудници и дистрибутори, след които остават огромни количества плод и неосъществена или неизплатена стока. Успяват да излязат от обстановката с помощта на опцията на аронията да се съхранява за дълго (при -18 градуса), без да се губят потребните ѝ свойства.
Реклама
Най-тежкото предизвикателство пред компанията по думите на семейство Крачанови несъмнено е коронавирус пандемията. " За нас тя стартира още в края на 2019 година, защото множеството ни сътрудници от чужбина отхвърлиха да работят заради огромните транспортни разноски и затварянето на страните ", споделя Благовеста Крачанова. По думите ѝ производството на задоволително доста стока им е разрешило да затворят фабриката за известно време и единствено да продават. " Отворихме през май месец, тъй като хората започнаха да търсят артикули, които имат потребен резултат ", изяснява Благовеста Крачанова. Резултатите не закъсняват и възобновяване идва едвам към края на 2020 година През 2021 година приходите на сдружението са над 1.3 млн. лева, като то регистрира и 90 хиляди лева облага (което е съвсем два пъти повече спрямо 2020 г.).
Напитките във " Витанеа " се създават по истинската технология на проф. Крачанов, която резервира над 80% от потребните субстанции на плодовете Фотограф: Димитър Марков
" През 2021 година обаче имахме растеж на продажбите с 45%, през 2022 година имаме 36% растеж по отношение на предходната година до момента. Нямаме същия растеж в облагите по няколко аргументи - наложи се да закупим доста нова инсталация за да усъвършенстваме производството (последната такава инвестиция е в размер на 400 хиляди лева.), увеличихме заплатата на нашите чиновници три пъти през 2022 г, разноските за първични материали и материали извънредно доста се усилиха - да вземем за пример захарта е с 50% нарастване ", разяснява Благовеста Крачанова. По думите ѝ цената на крайния артикул е останала непроменена до ноември 2022 година, когато се е наложило нарастване. Защо арония Аронията е съществена суровина за производството на питиета във " Витанеа ". По думите на проф. Крачанов " откриването " на аронията става напълно инцидентно, като в началото създават багрило за хранителни цели от нея, а след това стартират проучвания за потребление на плодовете й в индустриалната активност на " Витанеа ".

Днес всички червени нектари, сокове и сиропи, създавани от " Витанеа ", са въз основата на арония. Но защото плодът не съдържа задоволително ароматични субстанции и има леко тръпчив усет, компанията започва произвеждане и на сиропи и нектари с плодов сок от два типа червени плодове: арония с вишна, малина, ягода или касис, с което се цели възстановяване на усета на сока от арония.

В годините потребните свойства на аронията минават разнообразни проби взаимно с лечебни заведения и университети в Пловдив и София, като всички те стигат до извода, че плодът има място в здравословното хранене на актуалния човек. " Аронията има извънредно висока антиоксидантна интензивност и сполучливо обезврежда резултата от свободните радикали. Аронията е екологично чиста - отглежда се без изкуствени торове и напръскване с пестициди ", безапелационна е Благовеста Крачанова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР