Сега хирурзите се борят за живота му след опита за

...
Сега хирурзите се борят за живота му след опита за
Коментари Харесай

Стрелбата срещу премиера на Словакия тласна страната в напълно неизследвана територия


Сега хирурзите се борят за живота му след опита за нападение след държавното съвещание в град Хандлова.

Последното му изпадане в недружелюбност обаче беше през 2018 година, когато всеобщи митинги го принудиха да подаде оставка след убийствата на проверяващия публицист Ян Куцяк и неговата избраница.

Обръщайки се към тогавашния президент Андрей Киска - един от доста му политически врагове - Роберт Фицо даде обещание да се върне в политиката: 

" Няма да вървя на никое място. Не се притеснявай ", сподели му той. И беше прав.

Първоначално комплициран от бързото рухване от власт и небрежно сменен на премиерския пост от партийното си протеже Петер Пелегрини, Фицо изглеждаше " бита карта ". Последва и унизителна изборна загуба за лявоцентристката му партия " Смер ", а Пелегрини го изостави, създавайки нова център-ляво партия " Глас ". 

Но рецесията с COVID-19 даде нова опция на Роберт Фицо, който стартира да се появява на всеобщите митинги против рестриктивните мерки, наложени от дясноцентристкото държавно управление поради пандемията. Демонстрациите ставаха все по-яростни и неконтролируеми, а отпред застана точно Фицо с мегафон в ръка, който разбуни гневните тълпи и даже в един миг бе задържан. 

А когато коронавирусът изчезна от дневния ред, 59-годишният политик си откри нова идея - Украйна.

И той съумя да завоюва изборите през септември 2023 година - с обещанието да не бъде изпратена повече " нито една пратка муниции " на Киев, както и да преобърне политиката на словашкото държавно управление за военна помощ за Украйна. За вота Фицо се коалира с групировката на предалия го Пелегрини - " Глас ", както и с ултранационалистическата Словашка национална партия. 

През февруари т.г., когато светът отбелязваше втората годишнина от началото на войната, словашкият премиер потвърди противопоставянето си на политиката на Запада за въоръжаване на Киев.

" Няма военно решение на спора и изпращането на оръжия в Украйна единствено ще запълни повече гробове в гробищата в страната. Русия в никакъв случай няма да се откаже от Крим или териториите в Източен Донбас, които е завзела. Киев би трябвало да постави оръжие и да изиска мир ", заяви Фицо.

Според него съветският президент Владимир Путин е " неправилно демонизиран " от Запада.

По отношение на вътрешната политика, министър-председателят също направи някои противоречиви ходове.

Подкрепяната от кабинета му правосъдна промяна включваше премахването на Специалната прокуратура, основана преди 20 години за следствие на тежки закононарушения и корупция. Именно Специалната прокуратура разследваше покушението против Ян Куцяк и в този момент - 6 години след убийството му - вярата за присъда по делото избледнява. 

Националната телевизия - RTVS - пък би трябвало да бъде закрита през юни и сменена с нова структура и нов шеф. Според Фицо RTVS не може да бъде справедлива, защото е в непрекъснат спор с неговото държавно управление и тази " неустойчива " обстановка може да бъде поправена единствено посредством промяна. Действията му бяха мощно подложени на критика от опозицията, Европейската комисия и Европейския съюз за радио и телевизия - те  предизвестиха, че това ще бъде удар върху свободата на медиите в Словакия. 

Но стрелбата против Роберт Фицо тласна страната в изцяло неразучена територия.

Ако 59-годишният политически деец се измъкне и от лапите на гибелта, той сигурно ще почерпи нови сили от случилото се. На фона на апелите за успокоение и завършек на омразната изразителност, най-близките му политически съдружници към този момент хвърлят виновността за опита за нападение непосредствено върху демократичната съпротива и медиите. Един от съдружните сътрудници на словашкия министър председател - вицепремиерът Андрей Данко - към този момент съобщи, че страната върви към политическа война. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР