Седмици или месеци - това е времето, което според източници

...
Седмици или месеци - това е времето, което според източници
Коментари Харесай

Проблемите със саудитския петрол може да продължат седмици или месеци

Седмици или месеци - това е времето, което съгласно източници на " Ройтерс " и " Блумбърг " е належащо, с цел да се възвърне добивът на нефт на предходните равнища.

Половината произвеждане бе спряно поради офанзивите против две петролни уреди. Това са към 5% от петрола на международния пазар. Първоначално се очакваше най-малко част от това количество да бъде възобновено до дни. Високопоставен посланик обаче е схванал от саудитски представители, че сривът би трябвало да се мери в седмици или месеци.

Вчера сортът брент нарастна рекордно, само че през днешния ден пазарите не регистрират сходен скок.

Сериозни разноски

Според " Уолстрийт джърнъл " загубите на " Сауди Арамко " от офанзивите може да доближат 300 милиарда $ - сериозен удар преди плануваното излизане на борсата, което рецесията може да отсрочи.

Не е известно каква част от цената на компанията е тази сума. Престолонаследникът Мохамед бин Салман, който бе оповестил първичното предложение на " Сауди Арамко " за съществена цел, счита, че компанията може да се прави оценка на 2 трлн. $. Мнозина в бранша считат, че по-точната сума е сред 1 и 1.5 трлн. $. Компанията в никакъв случай не е разгласила доклади и няма по какъв начин това да бъде тествано.

Американското издание изяснява, че в сегашната обстановка даже внезапно повишаване на петрола не би могло да компенсира загубите за " Сауди Арамко ".

По-големи вреди от предстоящото

Повредата на рафинерията в Абкайк - най-голямата в света - е по-сериозна от предстоящото, споделя за " Блумбърг " и Амрита Сен от консултантската компания " Енърджи аспекст ". Според Сен част от продукцията може да се възвърне " относително бързо ", само че цялостното възобновяване ще отнеме повече.

Проблемът е в стабилизационните кули, които дестилират суровия нефт - съвсем всички са били ударени от дроновете, които йеменските бунтовници хути оповестиха, че са изпратили. Съединените щати упрекват Иран за офанзивата, а съгласно Саудитска Арабия единственото несъмнено е, че са употребявани ирански оръжия.

Източник на организацията отбелязва, че държавната петролна компания " Сауди Арамко " прибягва до неизползвани офшорни залежи, които по принцип е замислила като аварийни мощности. Друг конкултант отбелязва, че наличните ресурси са задоволителни, с цел да покрият експорт на нефт за 26 дни.

Същевременно други страни от петролния картел ОПЕК и няколко отвън него като Русия (заедно формиращи така наречен ОПЕК+) имат лимитирана опция да захранят пазара с аварийни мощности. Обединените арабски емирства да вземем за пример могат да дават 330 хиляди барела на ден, Кувейт - 290 хиляди, Казахстан и Русия - надлежно 130 и 120 хиляди

Според ОПЕК е рано да се приказва за анулация на договорката, подписана в ОПЕК+ за стесняване на добива предходната година, с цел да се покачат цените. Дори това да се случи, сега те биха могли да вкарат едвам 900 хиляди барела на ден на пазара - дребна част от над 5 млн. барела, изгубени поради Саудитска Арабия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР