Седем политически формации влизат в новия парламент, според обработените досега

...
Седем политически формации влизат в новия парламент, според обработените досега
Коментари Харесай

Реакции на политическите лидери след края на изборния ден

Седем политически обединения влизат в новия парламент, съгласно обработените до момента протоколи. Има ли ходове за сформиране на държавно управление. Какво споделиха от водещите политически сили?

ГЕРБ- Съюз на демократичните сили ще положат всички старания да сформират държавно управление. От обединението не разясниха в края на изборния ден предварителните резултати от преброяването на гласовете. Ще го създадат след излизането на окончателните резултати. Лидерът на ГЕРБ в изборната вечер не пристигна в централата на партията, а заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев беше сбит.

" Първо благодарим на всички за поддръжката, в действителност благодарим и съветваме всички сътрудници политици преди да приказват да мислят ", сподели той.



Тома Биков въпреки всичко сподели, че към този момент не изключват нито една партия от разновидности за диалози.

" Ще поставим всички старания да има държавно управление, дайте да забележим резултатите и ще разясняваме отново. Подготвени сме за безусловно всичко ", сподели той.

По-късно вечерта водачът на ГЕРБ благодари във Facebook на всички, които са ги подкрепили.

Съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев оповестиха, че признават загубата си от ГЕРБ и споделиха, че голямата отговорност за сформиране на държавно управление в този момент е пред партията на Бойко Борисов. " Продължаваме промяната " обявиха, че ще бъдат виновна и градивна съпротива.

" Ние обещахме на нашите гласоподаватели доста ясно, че коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да вършим. Ние обещахме това преди изборите и ще си осъществим обещанието, тъй като ние като политици ще бъдем хората, които, когато обещаваме нещо, ще го изпълняваме ", сподели Петков.



Ако няма държавно управление всички българи ще страдат сподели още Василев. В студиото на Българска национална телевизия по-късно той изясни при какви условия въпреки всичко биха разговаряли с ГЕРБ

" Приемаме антикорупционен закон, слагаме господин Рашков за началник на КПКОНПИ, одобряваме проверяващ магистрат, който да може да проверява господин Гешев -всякакви такива хубави неща, които в предишния парламент видяхте, че не се случиха ", сподели той.

В " Денят стартира " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков съобщи, че второто място не е избор на съмнение от страна на гласоподавателите.

" Това, което също оценяваме е, че българският народ, гласуващият български народ, даде първо място на ГЕРБ. Ние не бихме оспорили валидността на този избор и в този момент знаем, че ролята, с нашето заричане, което сме дали плюс тези резултати, гласоподавателят избра да сме в позиция на градивна съпротива ", сподели той.



" Продължаваме промяната " няма да вършат обща парламентарна група с Демократична България, което би им дало опция да получат първия мандат от президента поради дълбоки разлики, изключително в икономическата стратегия.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани за разговор и нормалност в политиката, както и за коалиция сред партиите в името на решаването на проблемите на хората. Според него Движение за права и свободи ще се коалира с всички виновни политически сили в бъдещия парламент.



" За следващ път българските гласоподаватели не овластиха никого еднопартийно да има болшинство в Народно събрание, еднопартийно да ръководи. Затова съгласно нас българските жители изпратиха мощен знак и сигнал, че политиците в България би трябвало ди си приказват, да имат разговор, да търсят коалиция между тях в името на решаването на проблемите на хората ", сподели той.

" Възраждане " сподели на гласоподавателите, че има политици, които могат да извършват своите обещания. Това съобщи водачът на партията Костадин Костадинов пред Българска национална телевизия след края на изборния ден. Според него, има цивилизационни разломи сред " Възраждане " и останалите политически сили в новия парламент, само че в името на България е подготвен да беседва с тях.



" Най-лошото от всичко е, че на нас ни се постанова да беседваме с хора, които просто не вземат решенията си сами. Ние имаме цивилизационни разломи с тях. Вие говорите за червени линии. Ние имаме големи разломи ", сподели той.

В изборната нощ Българска социалистическа партия, които остават пета политическа мощ, резервираха безмълвие.

" Демократична България " също нямаха мнения. Във Facebook Христо Иванов благодари на хората, надмогнали, по думите му, страховете и терзанията си, с цел да гласоподава с мисъл за бъдещето и развиването на България, без да има гаранцията, че избраниците му ще бъдат измежду огромните спечелили. Иванов припомня, че са предупреждавали, че след тези избори ще се получи още по- фрагментиран парламент. И добави: " За страдание, идва ред всички да платим цената за политическата непредвидливост, тласнала страната ни към следващите предварителни избори и пропуснала опцията за навременно обединяване на партиите на смяната ".



" Български напредък " е отворена за диалози с всички партии, разгласи след края на изборния ден водачът на групировката Стефан Янев.

" Ние не обрисуваме червени линии, като се изключи реализация на българските национални ползи. Бихме разговаряли с всички партии в търсене на решения и формула за сформиране на държавно управление, каквото считам, че е належащо на България в идния зимен сезон и в вероятност най-малко от една година ", сподели той.



В дълготраен проект Янев възнамерява да приготви партията за присъединяване на локалните избори през идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР