Седем месеца след като служебният министър Александър Пулев промени за

...
Седем месеца след като служебният министър Александър Пулев промени за
Коментари Харесай

Бивш социален министър на Борисов и заместник-министър на отбраната със спорна визитка влизат във Фонда на фондовете

Седем месеца откакто служебният министър Александър Пулев промени за следващ път структурата на Фонда на фондовете, новите органи най-сетне са запълнени След конкурс Александър Петков, някогашен длъжностен заместник-министър на защитата и представител на подозрително борсово сдружение, влиза в новия контролен съвет. Бившият обществен министър Бисер Петков е ново попълнение на управителния съвет. Седем месеца откакто служебният министър Александър Пулев промени за следващ път структурата на Фонда на фондовете, новите органи най-сетне са запълнени След конкурс Александър Петков, някогашен длъжностен заместник-министър на защитата и представител на подозрително борсово сдружение, влиза в новия контролен съвет. Бившият обществен министър Бисер Петков е ново попълнение на управителния съвет.
Фондът на фондовете има нов контролен и директорски съвет, като след провеждането на конкурс част от досегашното управление остава, само че има и следващи промени. За последно такива имаше в еесента на 2022 година, когато служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев и подмени състава.

Сред попълненията личат две имена с политическа багра. Бившият шеф на Национален осигурителен институт и обществен министър Бисер Петков, който водеше обществената политика на третия кабинет на Бойко Борисов влиза в управителния съвет. Бившият заместник-министър на защитата Александър Петков, който бе част от служебните кабинети на Румен Радев през 2021 година и остана в държавното управление на Кирил Петков, влиза в надзорния съвет.
Реклама
В новите препоръки влизат по трима души, като надзорният се назначава непосредствено от министерството, а той на собствен ред избира управителния. Двете конкурсни процедури обаче на практика се движеха редом, като публично към този момент са оповестени единствено назначенията в надзора, а иемната на шефовете са сведени до букви.

Другите двама надзорници, Николай Генчев и Николай Марков, остават на постовете си. Те, а в този момент след показани концепции и изявление са определени и като непрекъснати. В управителния съвет пък влизат още Виктория Христова, която е дълготраен чиновник на фонда, както и Павел Лисев, който и до момента заемаше поста.

През идващите години новите надзорници и шефове би трябвало да разпределят общо 1.3 милиарда лева европейски пари за дялови вложения и банкови гаранции.
В надзора: опит, само че какъв
Най-много внимание притегля новото име в новия контрол: някогашният заместник-министър на защитата Александър Петков. Той бе назначен за подобен от Румен Радев при първото служебно държавно управление на Стефан Янев през 2021 година и остава до май 2022 година, когато е уволнен от тогавашния министър председател Кирил Петков. Това стана близо тримесеца откакто Петков се раздели и със самия Янев, който в началото беше боен министър в неговия кабинет. В прессъобщението на МИР той е показан като човек с " дълготраен опит в областта на финансите и вложенията ". Това всъщност е по този начин, само че полезността на опита е меко казано противоречив.
Александър Петков е заместник-министър на защитата по време на служебните държавни управления, назначени от Румен Радев през 2021 година Впоследствие остава на поста и като заместител на Стефан Янев, преди да бъде освободен от Кирил Петков през май 2022 година Той влиза в новия контролен съвет на фонда. Източник: Министерски съвет Реклама
В биографията на Петков се виждат разнообразни позиции в много компании, като някои от тях могат да се дефинират като репутационно проблематични. Например сред 2017 и 2020 година той е бил шеф за връзки с вложителите в. В това време, посредством изкуствено завишаване на цената на акциите си, " Кепитъл Консепт Лимитед " имаше голяма пазарна капитализация на борсата. В един миг тя надминаваше 17 милиарда лева, близо двойно на всички останали компании на борсата, взети дружно. И въпреки да няма нито хотели, нито голф игрище, нито големи езера и фонтани, поради вложенията си в плана български паспорти получават десетки вложители, най-вече от Китай. Между 2012 и 2016 година е шеф за връзки с вложителите и в " НУРТС България ", което по това време е част от корпоративната империя на КТБ.

За малко през 2017 година (отново при Стефан Янев като длъжностен министър) Петков е шеф и на държавното сдружение " Снабдяване и търговия " към Министерството на защитата.

По-ранната визитка на Петков също не е изключително впечатляваща. През 1999 година Комисията по скъпи бумаги и фондовите тържища лишава разрешителното за капиталова активност на " Улпия секюритис ", където Петков е бил брокер, а в следствие и изпълнителен шеф.

Другите двама членове на надзорния съвет са с по-свежи визитки. Николай Генчев е някогашен изпълнителен шеф на българския офис на застрахователя UNIQA сред 2009 и 2020 година, след което сред 2021 и 2022 година ръководи районния бизнес на групата за Югоизточна Европа. Ментор е в две стратегии за млади бизнесмени - Teenovator и Mentor the Young, както и част от борда на шефовете на финтеха Paynetics.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР