Сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно през Черно море,

...
Сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно през Черно море,
Коментари Харесай

По-скъпо жито и рискове в Черно море: най-важното след края на зърнената сделка

Сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно през Черно море, изтича в края на деня, откакто Русия съобщи, че ще спре присъединяване си.

Сделката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция предишния юли, имаше за цел да облекчи световната продоволствена рецесия, като разреши украинското зърно, блокирано от спора сред Русия и Украйна, да бъде изнесено безвредно.

Защо е значимо

Украйна е главен производител на зърнени и маслодайни семена и спирането на износа ѝ при експлоадирането на войната тласна международните цени на храните до рекордно високи равнища. Сделката, контрактувана през юли 2022 година, към пет месеца след началото на войната, оказа помощ за понижаване на цените и облекчение на световната продоволствена рецесия.

Украинското зърно също играе директна роля в това: 725 200 тона, или 2.2%, от доставките, изпратени през коридора, бяха употребявани от Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) като помощ за страни като Етиопия, Сомалия и Йемен.

Какво значи това за цените на храните

Цените на зърнените и маслодайните семена към този момент се покачиха в отговор на новината, че Русия ще спре присъединяване си в договорката. Увеличението ще докара до по-високи цени на главните храни, като самун и тестени произведения, през идващите месеци.

 Русия стартира да изнася торове против експорта на украинско зърно Русия стартира да изнася торове против експорта на украинско зърно

Ситуацията обаче е по-добра от месеците след началото на войната, защото доставките на зърно от други производители като Бразилия са се нараснали.
Цените на пшеницата, главната съставна част на хляба, са паднали с към 14% до момента тази година, а царевицата е намаляла с към 23%. Настоящата международна продоволствена рецесия обаче надалеч не е завършила. WFP съобщи предишния месец, че голям брой изключителни обстановки са се припокрили, създавайки най-голямата и най-сложна и филантропична рецесия и рецесия на апетит от над 70 години.

През 2022 година рекордните 349 млн. души са изпитали изострен апетит, а 772 хиляди са били на ръба на глада, сподели WFP в годишен обзор.

Какво е положението на питателните доставки в света

Световните ресурси от царевица започнаха сезон 2021/22 на шестгодишно дъно и по този начин нахлуването на Русия в Украйна, един от най-големите експортьори на царевица в света, докара до забележителен скок в цените.

Рязкото нарастване на износа от Бразилия обаче от този момент оказа помощ за увеличение на доставките дружно с износа на близо 17 млн. тона царевица през коридора. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че световните ресурси от царевица до края на сезон 2023/24 ще доближат петгодишен връх.

Глобалните ресурси от пшеница са по-свити и се предвижда, че ще бъдат на осемгодишно дъно в края на сезон 2023/24 година, демонстрират данните на Министерството на земеделието на Съединените щати.

Какво ще значи това за Световната продоволствена стратегия

WFP купува няколко милиона тона хранителни артикули всяка година, от които към 75% са зърнени храни. През 2021 година покупките на WFP възлизат на общо 4.4 млн. тона, като Украйна е най-големият източник, осигурявайки 20% от общия размер.

Украйна доставя главно пшеница и белен грах.

По-голямата част от храната отива в Африка дружно с някои страни в Западна Азия, като Йемен, и по този начин множеството доставки на WFP нормално са от Източна Европа, която е по-близо от огромните производители в Северна или Южна Америка.

 Африка рисково се задъхва под тежестта на войната в Украйна Африка рисково се задъхва под тежестта на войната в Украйна

WFP е изпратила 725 200 метрични тона през коридора. Ще би трябвало да търси другаде, евентуално на по-висока цена, когато дефицитът на финансиране към този момент я е принудил да понижи дейностите си в някои страни.

Какво е изнесено

Съгласно пакта за основаване на безвреден транспортен канал Украйна съумя да изнесе 32.9 млн. тона селскостопански артикули, в това число 16.9 млн. тона царевица и 8.9 млн. тона пшеница.

Преди спора Украйна изнасяше почти 25 до 30 млн. тона царевица годишно, най-вече през Черно море, и 16 до 21 млн. тона пшеница.

Капацитетът за транспорт на зърно през Черно море според пакта е стеснен от включването единствено на три пристанища.

За цялостна разбивка на страните и изнесените количества -.

Защо Русия се отдръпва от пакта

Русия неведнъж е заявявала, че не вижда причина за удължение на договорката. В него се споделя, че поетите задължения за унищожаване на пречките пред износа на съветски храни и торове не са изпълнени.

Исканията на Москва включват повторното свързване на Руската земеделска банка (Росселхозбанк) към платежната система SWIFT.

 Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар

Други претенции включват обновяване на доставките на селскостопанска техника и елементи, унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, и деблокиране на активи и сметки на съветски компании, участващи в износа на храни и торове.

Може ли да работи коридорът без Русия

Пристанищата на Украйна бяха блокирани до постигането на съглашението през юли предходната година и не е ясно дали ще бъде допустимо да се транспортира зърно в този момент, когато Русия се отдръпва от пакта. Допълнителните застрахователни награди за боен риск, които се начисляват при нахлуване в региона на Черно море, ще се покачат и корабособствениците може да се окажат неохотни да разрешат на корабите си да влязат във военна зона без единодушието на Русия.

Източници от застрахователната промишленост споделят, че договореностите за покритие могат да се трансформират бързо. Застрахователните полици за боен риск би трябвало да се възобновяват на всеки седем дни за кораби, струващи хиляди долари.

Нужен ли е коридорът, в случай че реколтите в Украйна се свиват

Износът на зърно от Украйна се чака да спадне през сезон 2023/24 година, откакто войната означаваше, че фермерите са засадили по-малко царевица и пшеница.

Износът даже на тези по-малки количества зърно през източноевропейския съюз обаче би бил логистично сложен и безценен, изключително за култури, отглеждани в източните райони на Украйна, които са изправени пред дълго и мъчно пътешестване, единствено с цел да стигнат до границата.

Може ли Украйна да изнася повече зърно през Европейски Съюз

Украйна изнася обилни количества зърно през източните страни от Европейски Съюз от началото на спора. Има обаче доста логистични провокации, в това число разнообразни железопътни габарити.

Друг проблем е, че потокът от украинско зърно през източната част на Европейски Съюз провокира безпокойствие измежду фермерите в района, които настояват, че е подкопало локалните доставки и е закупено от мелници, оставяйки ги без пазар за техните култури.

 Брюксел отпусна 9.97 млн. евро компенсации за украинското зърно Брюксел отпусна 9.97 млн. евро компенсации за украинското зърно

В резултат на това Европейски Съюз позволи на пет страни - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, като в същото време позволяват преноса за експорт другаде. Това ще бъде отстранено поетапно доникъде на септември. По-големи реколти се чакат и в източната част на Европейски Съюз това лято и се чака огромните пристанища като Констанца в Румъния да се затруднят да се оправят с размера на зърното, което евентуално ще получат, което ще докара до тапи и закъснение на доставките.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР