Сблъсък между президент и премиер по темите за войната, за

...
Сблъсък между президент и премиер по темите за войната, за
Коментари Харесай

Сблъсък между президент и премиер за войната и оръжията в помощ на Украйна


Сблъсък сред президент и министър председател по тематиките за войната, за оръжията в помощ на Украйна и за следствията, които търпят българите от спора.

Според Румен Радев страната ни към този момент понася косвени вреди от тази война в региона на енергетиката и стопанската система.

Тезата, България да се дистанцира от войната в Украйна, е безумство, разгласи министър председателят в ефира на bTV.

Президентът направи 3-минутно послание за Деня на труда, в което приказва за протичащото се в Украйна. Според него войната може да прерасне в общоевропейска и даже международна. Радев и сподели, че има политици, които желаят да въвлекат България в спора. " Войната е бизнесът на демагозите, непознатият живот, този на елементарните хора,е стоката, с която те се разплащат между тях ", съобщи президентът.

До думите на Радев " политически шарлатани " разрешават пристрастеностите от войната да се пренесат и у нас.

Обръщението на президента беше отдадено на Деня на труда, само че Румен Радев обърна повече внимание на войната в Украйна, която съгласно него може да ескалира.

Снимка: btvnovinite.bg


Рискът войната да ескалира като общоевропейска, и даже международна, е действителен. Нашите домове, децата ни, нашата татковина и природа могат да станат жертва на тази ескалация, сподели в словото си Румен Радев.

Президентът означи, че България ще остане съпричастна с всички, които търсят избавление от войната. И добави едно " само че ".

" Но наш родолюбив дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките апели, с които стартира всяко клане. Да не допуснем пристрастеностите от войната да се пренесат у нас. Да не позволим политически шарлатани да ги разпалват за своя приложимост ", съобщи той.

Президентът не посочи по какъв начин България може да бъде въвлечена, само че от предходни негови изявления излиза наяве, че съгласно него изпращането на оръжие за Киев е еднакво на замесване - макар данните, че и сега България изнася за Украйна посредством трети страни.

" Има политици, които са подготвени да създадат тази рискова стъпка - да заложат бъдещето на България в полза на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на елементарните хора, е стоката, с която те се разплащат между тях. Трябва да осъзнаем, че никоя измама няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава достиженията на човешката цивилизация, съзиждани на поколенията преди нас ", уточни президентът.

Според Румен Радев България към този момент понася косвени последствия от войната в енергетиката и в стопанската система.

В отговор на острите думи от страна на президента министър председателят Килир Петков съобщи в предаването „ 120 минути “: Не мисля, че президентът имаше поради нас. Той доста добре ни познава, че ние постоянно сме защитавали българския интерес.

Снимка: btvnovinite.bg


" Няма да разясня последните думи на президента, само че тезата, че, в случай че си мълчим, се наведем, притаим мирис и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата мощна рецензия към Русия, в общото подкрепяне на Украйна…. Представете си, надали не с цел да мине по-бързо тази война, дайте да не оказваме помощ на Украйна, дайте да има Буча, клането, на което аз бях на всеобщия гроб на над 100 индивида, да се случват напълно Украйна, дайте бързо Украйна да бъде завладяна, по-късно евентуално да бъде завладяна и Молдова, в случай че по този начин елементарно минават нещата, да се опре Русия на границата с Румъния и Путин, този, който изпрати 3 ракети, до момента в който аз бях в Украйна и аз ги видях тези ракети. Това е напълно друго възприятие, когато видиш над главата си тези ракети, на 200 метра от теб да видиш по какъв начин се забива в един блок, където убиват 15 индивида, същият този водач да ни застане на границата и ние да се усещаме в сигурност, спокойни. Това е безумство ", означи министър председателят.

Кирил Петков съобщи още, че в случай че депутатите решат България да изпрати оръжие на Украйна, това надали ще докара до разтърсване в обединението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР