Създаването на нов тип социална статистика е от огромна потребност

...
Създаването на нов тип социална статистика е от огромна потребност
Коментари Харесай

Иван Нейков: Големият резерв на пазара на труда са хората с увреждания

Създаването на нов вид обществена статистика е от голяма нужда за доста по-целенасочена, по-фокусирана обществена политика. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков. Той разяснява обявеното през вчерашния ден желание от министъра на финансите Асен Василев за по- диференцирана обществена поддръжка от 2024 година.

Василев уточни по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, че до края на тази година Националната организация за приходите ще има подготвеност да събира информация за действителните приходи на българите, което да разреши диференциране на поддръжката при образуване на бюджета за идната година.

Тази позиция на министъра на финансите заслужава поддръжка и възторженостти, ето това е изчезналото звено в обществената политика в България от десетилетия - не да „ даваме на калпак " на всички, без значение от техните потребности и благоприятни условия, а да създадем такава база данни, която да демонстрира същинската картина на нуждаещите се от поддръжка, съобщи Иван Нейков. Според него тази концепция би трябвало да бъде подкрепена от безусловно всички, „ тъй като улицата, по която тръгнахме да даваме на калпак, без значение какви са опциите на хората, е улица без излаз ".

Режим за погашение на болнични

По мотив оповестеното желание от идната година бизнесът да заплаща единствено първите два дни от болничните, Нейков напомни, че това е остаряло искане на работодателите, от доста години от бизнеса приказват за потребността от тази смяна. „ Но нямам доверие българският бизнес да се крепи единствено на това, че един ден болничен няма да го заплаща. Това е по-скоро опит за намиране на съдружници за приемането на бюджета в лицето на работодателите от страна на министъра на финансите ", добави той.

Нейков означи, че не счита, че това са огромните промени, които би трябвало да бъдат правени в осигурителната система и на пазара на труда, само че по-добре „ врабче в ръката, в сравнение с орел в небесата ". Явно огромните промени ги отлагаме за по-късно, съобщи ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика.

Припомняме, че първите три работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане за месец, по време на който е настъпила неработоспособността. За идващите дни, дневното парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност е 80% или 90% от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху които са изплащани осигурителни вноски през последните 18 месеца преди настъпване на неработоспособността. След третия ден заплащането се поема от Националния застрахователен институт.

Запазването на режима за погашение на паричните компенсации за краткотрайна неработоспособност - първите три дни за сметка на предприятията, беше един от претекстовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България да не поддържа проектобюджета за тази година. Срещу режима на заплащане на болничните се афишират и от останалите работодателски организации.

Големият запас на пазара на труда - хората с увреждания

По думите на Иван Нейков един от най-големите проблеми е, че пазарът на труда зацикля заради липса на работна ръка, а имаме над 300 000 души в страната, които са отвън пазара на труда и това са огромна част от хората с увреждания. Много по-важно е да седнем и съществено да разсъждаваме върху системата на ТЕЛК и за това по какъв начин да помогнем на хората с увреждания, без да губят днешните си права, да изградим потенциал да могат да се появят на пазара на труда. Това би трансформирало доста съществено и потенциала на стопанската система ни и живота на хората с увреждания в позитивна посока, уточни ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика.

Този метод на поддръжка, който сме основали през десетилетията, в действителност ги демотивира да се появят на пазара на труда. Ние ги насърчаваме да стигнат до по този начин мечтаното решение за понижена продуктивност, с цел да могат посредством това решение да получат достъп до десетки благоприятни условия, като се почне от пенсия и се приключи с място за паркиране, означи Нейков. " По този метод ние си измиваме ръцете с тях и им споделяме, че толкоз може да им бъде обещано и оттук насетне -оправяйте се ", добави той.

Това е неверният път, по който сме тръгнали и това ще бъде голямо предизвикателство освен пред финансовия министър, а и пред министъра на труда и обществената политика - ще получи ли поддръжката, подпомагане от цялото държавно управление, обществените сътрудници, да забележим по какъв начин да подкрепим хората с увреждания, посредством най-много на новите технологии, тъй че да станат пълноценни участници в пазара на труда, съобщи Иван Нейков.

„ Веднага желая да кажа, че съм сигурен, че ще се появят следващите дивотии, че някой желае да вземе пенсиите на хората с увреждания, няма такова нещо, смяната би трябвало да запази днешните им благоприятни условия, само че и да сътвори нови. Много от хората с увреждания, които работят, са доста положителни, лоялни служащи и това би трябвало да бъде показано на българските работодатели ", означи още ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика.

Той напомни, че към 10 % от цялото ни население, към 800 000 души, са хората с увреждания. Това не е единствено български проблем, приблизително към 10 % са хората с увреждания във всички развити страни. Ресурсът е в действителност голям с оглед мащабите на българската стопанска система, съобщи той.

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова сподели през почивните дни в ефира на Нова телевизия, че упоритостта на екипа на министерството е да работи за възстановяване на резултата от обществените помощи. „ Никой няма интерес един човек да бъде трайно в усложнение, да бъде въздържан адресат на помощи, а в това време да бъде изключен ", безапелационна беше министър Шалапатова.

Тя означи, че към този момент има доста добра колаборация сред Министерството на труда и обществената оплитика и Министерството на финансите, която е от значително значение за установяване на доходната политика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР