Създаване на ТЕЛК и НЕЛК във всички държавни и общински

...
Създаване на ТЕЛК и НЕЛК във всички държавни и общински
Коментари Харесай

Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Създаване на ТЕЛК и НЕЛК във всички държавни и общински лечебни заведения и сложни онкологични центрове планува план на разпореждане на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. В университетските държавни лечебни заведения ще би трябвало да има минимум две комисии. ТЕЛК могат да се откриват и в други държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психологично здраве и центрове за кожно-венерически болести. Така Комисиите се усилват двойно, като в този момент са 70.
 Цялостна цифровизация на ТЕЛК до май
Цялостна цифровизация на ТЕЛК до май

Обещанието е на служебния министър на опазването на здравето

Предвижда се ограничение на броя на вероятните случаи , при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК. Това може да се случи единствено еднократно, като при наново обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го взема решение всъщност.

Предвижда се в допълнение стимулиране на комисиите , които се произнесат в двумесечен период.

Регламентира се задължението на РЗИ да уведомяват служебно хората за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди приключване на избрания в експертното решение период на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.

В ТЕЛК наложително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение, към което е разкрита Комисията.
 ТЕЛК решенията - недостиг на фрагменти в комисиите и комплицирана администрация
ТЕЛК решенията - недостиг на фрагменти в комисиите и комплицирана администрация

Другият проблем е размерът на инвалидните пенсии

Структурата на НЕЛК включва заместник-директор, отдел " Административно, правно, финансово, стопанско и осведомително обслужване ", отдел " Медицинска експертиза ", състоящ се от профилирани лекарски сформира по профили на болесттите и бранш " Техническа обработка на експертните решения ", и длъжностно лице по отбрана на данните.

В документа е планувано органите на здравната експертиза да могат да употребяват цялостната информация от записите в електронните здравни досиета на пациентите. Освидетелстването на лицето по отношение на обжалвани болнични листове се прави от ЛКК и ТЕЛК по региона на лечебното заведение, издало болничните листове.

При установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане териториалната експертна лекарска комисия се произнася въз основа на наличната здравната и друга документи, в това число и информацията в електронните здравни записи на лицата в Националната здравно осведомителна система, без да се прави клиничен обзор. Целта е да се намали забавянето при издаването на решения. Предлага се разпределението на заявките да става на инцидентен принцип, правилото за разглеждане на документи по адреса на индивида се резервира единствено за хората в тежко положение, за които се постанова медицински обзор.

Срокът за изговаряне на ТЕЛК да бъде скъсен и да се съблюдава написаният тримесечен период от подаването на заявление, плануват още измененията.

на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за едномесечно разискване. За всички случаи се прибавя и " известяван по електронен път " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР