Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата

...
Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН заседава за кризата в Южна Америка

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще заседава при закрити врата през днешния ден по въпроса за бързо нарастващия спор сред южноамериканските съседи Венецуела и Гвиана по отношение на противоречив район, богат на нефт.

Съветът свика срещата по искане на Гвиана, която съобщи, че дейностите, подхванати от Каракас във връзка с района Есекибо, „ заплашват интернационалния мир и сигурност “.

Световните водачи приканиха за успокоение, откакто Венецуела осъди взаимните военни учения на Съединени американски щати и Гвиана като " провокация " и даде обещание да продължи напред с " възобновяване " на района, за който и двете страни претендират.



Страховете от ескалация на спора се задълбочиха, откакто държавното управление на венецуелския президент Николас Мадуро организира противоречив референдум за ориста на Есекибо.

Регионът се ръководи от Гвиана повече от век и е обект на граничен правосъден спор пред Международния съд в Хага.

Той съставлява към две трети от територията на Гвиана и е дом на 125 000 от 800 000 жители на страната, само че Венецуела претендира за него.

Каракас не признава юрисдикцията на Съда в Хага и се стреми да сложи района под свое ръководство.

Съединените щати, посредством представителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, приканиха страните да намерят дипломатическо решение на териториалния спор, като споделиха, че „ не желаеме да забележим това да се стигне до конфликти “.

Вашингтон обаче предизвика ядосан отговор от Каракас, като разгласи посредством посолството в Джорджтаун, че ще организира взаимни „ полетни интервенции в границите на Гвиана “ като част от „ рутинни задължения и интервенции за възстановяване на партньорството за сигурност “ със своя съдружник.



„ Тази злополучна провокация от страна на Съединените щати в интерес на ExxonMobil в Гвиана е още една стъпка в неверната посока “, сподели министърът на защитата на Венецуела Владимир Падрино Лопес.

Той добави: „ Няма да бъдем отклонени от нашите бъдещи дейности за възобновяване на Есекибо “, където американският петролен колос е разкрил недопечен нефт.

В отговор вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео сподели, че Венецуела " няма да успее, нито в този момент, нито в миналото " да превземе района.

„ Всяко едно придвижване, което венецуелците вършат, изключително наоколо до нашите граници, се наблюдава, всяко едно от тях “, акцентира Джагдео.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР