Саудитска Арабия продължава да навлиза с милиарди долари във всички

...
Саудитска Арабия продължава да навлиза с милиарди долари във всички
Коментари Харесай

Първият саудитски моделиер на Седмицата на модата в Париж подчертава драматичните промени

Саудитска Арабия продължава да навлиза с милиарди долари във всички аспекти на международната просвета. Днес тя доближи нов стадий с представянето на първия саудитски дизайнер на Седмицата на модата в Париж, оповестява Агенция Франс Прес.


Дефилето на Мохамед Аши - първото, което прави като част от формалния календар откакто години наред е обличал известни персони - е " върхът на моята кариера ", сподели той пред Агенция Франс Прес на коктейл в хотел " Риц " в Париж тази седмица, част от обилната саудитска PR акция през този фешън сезон.

Аши самичък си проправи път, откакто напусна кралството преди три десетилетия, само че издигането му във висшата лига идва тъкмо в точния момент, защото Рияд афишира лична седмица на модата през октомври и твърди, че новите свободи ще основат благоприятни условия за търговия на дребно на стойност 32 милиарда $ годишно.

Модата е единствено едно от направленията на тактиката, в границите на която де факто ръководещият престолонаследник принц Мохамед бин Салман насочва петролното благосъстояние на страната към филми, спорт, видеоигри и туризъм, като в същото време следи за фундаментални обществени промени в кралството.

Мнозина се притесняваха, че всичко това е единствено за илюзия, с цел да се отхвърлен рецензиите към него по повод правата на индивида, изключително след ужасяващото ликвидиране на журналиста отстъпник Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година

Промените обаче бяха по-широки и по-дълбоки, в сравнение с съвсем всички чакаха.

" През първите две години съвсем не имах вяра, че това е действително, само че по-късно осъзнах, уау, това Е действително ", споделя 37-годишният Юсеф Акбар, който през 2017 година започва едноименната си фешън марка в Австралия и е обличал известни персони като Никол Кидман и Рита Ора.

" Никога до момента в който растях не съм си мислил, че това ще се случи. Когато стартирах марката си в Австралия, си мислех, че целият ми живот ще бъде там, защото съм фешън дизайнер ", добавя Акбар, който в този момент ръководи бизнеса си и от Джеда.

Големи благоприятни условия

Саудитският хайлайф към този момент харчи големи суми за интернационалните първокласни марки за събития при закрити порти.

Саудитската комисия за мода твърди, че новите свободи в региона на публичното облекло и разрастващият се частен бранш ще доведат до скок на продажбите на дребно с 48% до 32 милиарда $ сред 2021 и 2025 година

Тя желае огромна част от тези пари да останат в страната, по тази причина основава програмата Saudi 100 brands за поощряване на локалните дизайнери.


Главният изпълнителен шеф Бурак Чакмак сподели, че има постоянни основи за локална промишленост.

" Това, че страната не е била изложена на вниманието на останалия свят, не значи, че те стартират в този момент ", споделя той пред Агенция Франс Прес в Париж. " Тази седмица имах събитие за една марка, която работи от 70-те години на предишния век ".

Макар че куиър общността оказва мощно въздействие върху стилната промишленост по света, ЛГБТК хората са изправени пред жестоки репресии в Саудитска Арабия, която криминализира еднополовите връзки.

" (Властите) сигурно са наясно, че доста моделиери са хомосексуалисти ", твърди Сузане Коелбъл, създател на книгата " Зад воала на кралството ".

Подходът им е просто " да се опитат да го пренебрегват ", прибавя тя, а управляващите си затварят очите за съвсем всичко.

" Може би не можеш да танцуваш гол на масата, само че съвсем всичко друго към този момент е допустимо, стига фамилията ти да е според с това и да си предан към владетеля ", споделя Коелбъл.

След като потисна на практика цялата съпротива против ръководството си и лиши духовниците от власт, по пътя на принц Мохамед има малко трудности.

" Това е добре плануван, от дълго време плануван развой на промени, който е на път да промени напълно обществото ", споделя Коелбъл.

" Саудитският народ не е податлив към революции и за голямото болшинство в този момент в действителност има нови и огромни благоприятни условия, изключително за дамите. "

Вълнението сигурно е откровено за тези, които се възползват от него.

" Звучи клиширано, само че да видиш по какъв начин се случва нещо, което всички смятахме за невероятно, е доста вдъхновяващо за моя личен бизнес ", споделя Акбар. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР