Сътрудничество между България и Република Корея на пазара на втечнения

...
Сътрудничество между България и Република Корея на пазара на втечнения
Коментари Харесай

България и Южна Корея разговарят за доставки на втечнен газ

Сътрудничество сред България и Република Корея на пазара на втечнения природен газ е една от тематиките, които са обсъждали служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Южна Корея у нас Н. Пр. Бе Дженгин.

Република Корея е един от най-големите експортьори на полутечен газ в света и съгласно Малинов България има сериозен интерес към взаимни покупки, които да обезпечат спомагателна диверсификация и енергийна сигурност на страната ни.

Министерствата на енергетиката на двете страни се съгласиха да изготвят и подпишат съглашение за съдействие, което да насърчи взаимните контакти в енергийната сфера.

Българската страна е мощно заинтригувана да задълбочи съдействието си с Република Корея в енергийната област, където имаме сериозен капацитет за развиване “, сподели министър Малинов.

По време на диалозите двете страни са се съгласили, че нуклеарната енергетика е единствено една от евентуалните сфери за съдействие, като този развой може да обхване и развиването на ВЕИ, системи за предпазване на електричество и доставки на природен газ.

През февруари 2024 година, с решение на Народното събрание, южнокорейската компания „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ бе определена за договаряния за строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, с технологията АР 1000 на американската компания Уестингхаус.

Този план е измежду основните цели на сегашното държавно управление в енергетиката. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност, така и за сполучливо осъществяване на задачите за декарбонизация “, сподели Малинов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР