Съсобственици в жилищен вход в Пловдив влязоха в челен сблъсък

...
Съсобственици в жилищен вход в Пловдив влязоха в челен сблъсък
Коментари Харесай

Съседи от блок в Пловдив в челен сблъсък с професионален домоуправител

Съсобственици в жилищен вход в Пловдив влязоха в преден конфликт с професионален домоуправител, поради неизпълнени към тях обещания. 
Прочетете още
Живеещите във вход „ В ” на нова постройка на бул. „ Пещерско шосе ” 181В настояват, че въпросният домоуправител ги оставил без асансьор поради неизплатени суми към компанията за поддръжка. Почистването на входа също се неглижира, като съгласно живущи последният път е маркирано на осведомителното табло, че е чистено, само че действително не е. Друго неодобрение на хората във входа е обстоятелството, че за декември месец 2022 година жилищата е трябвало да платят по 44 лева за поддръжка, вместо нормалните 12,50 лева, като обстоен доклад за разноските през годината липсва.

Професионалният домоуправител, от своя страна, твърди, че отговорностите към компанията не се заплащат правилно, което води до това подизпълнителите да преустановяват услугите си.



„ Фирмата, която извикахме и назначихме за ръководството на този вход сподели, че за жилищата, които не заплащат, ще си вземат парите по правосъден път. През декември на всеки притежател пристигна по един SMS в който пишеше, че касата е на минус и тази сума би трябвало да се възвърне, с цел да продължи да действа постройката. За да се случи това, всяко домакинство би трябвало да заплати по 44 лева с цел да може касата да стане на 0, тъй като в този момент е на минус, тъй като има доста хора, които не заплащат ”, описаха живущите пред кореспондент на TrafficNews .

Според тях компанията „ Вход управител ” даже отхвърля да се срещне с тях и да им даде доклад защо са изразходени парите и по кое време ще бъде пуснат асансьорът, с цел да могат хората да живеят обикновено. Сградата е на четири етажа и все още в нея живеят към 20 семейства, т.е половината жилища са заети, най-вече от младежи с дребни деца и детски колички.



„ Докато не бъдат възобновени парите в касата няма да пуснат асансьора. Това е тяхна процедура да стопират асансьора, с цел да накарат хората да си заплащат. Това бяха думите от тях. И от 2 седмици желаеме да създадем заседание с тях, само че те изрично отхвърлят. Писан им е имейл на 10 февруари, след това и още няколко, само че никой не идва да даде информация защо са изразходвани парите, какво е заплатено по отстраняването на проблеми във входа и къде са парите от нашите платени сметки ”, допълниха живущите.

„ Още първоначално от „ Вход Мениджър ” споделиха по този начин: „ Това, че длъжниците не заплащат, няма да се отрази на хората, които живеем тук и плащаме ”. Те обаче безусловно не си поемат уговорката ”, настояват съсобствениците от блока.

Според уеб страницата на професионалния домоуправител, „ Вход Мениджър ” е най-голямата компания за ръководство и поддръжка на жилищни здания в България. Дружеството е основано през 2014 година и все още компанията работи във всички 28 области в страната, което я прави единствената национална конструкция в тази сфера.

„ Избрахме точно тази компания за професионален домоуправител, тъй като ни уверяваха, че са съществени и всичко ще бъде както би трябвало, само че на този стадий към този момент търсим способи да се откажем и в случай че е належащо ще наемем юрист, с цел да си търсим правата ”, безапелационни са хората живеещи в постройката.

От медията ни изпратихме формален имейл до „ Вход Мениджър ” по отношение на тяхната позиция по проблема в който се споделя следното: 

Във връзка с подадения сигнал бе направена инспекция в осведомителната ни система по отношение на упоменатия обект в град Пловдив. Тя откри, че притежателите не заплащат правилно отговорностите си към компанията за ръководство, а тя от своя страна дълго време заплаща с фирмени средства към подизпълнителите, само че в един миг стопира да го прави и респективно подизпълнителите преустановяват услугите си.

Ангажимент на всеки притежател е да заплаща правилно ежемесечно сметките си към постройката и когато има огромен брой неплащащи, то няма по какъв начин това да не повлияе на осъществяването на услуги в постройката. Въпреки всичко още веднъж ще установим контакт със притежателите и разчитаме на тяхната уместност при възнаграждение на отговорностите, с цел да можем да заплатим към подизпълнителите и услугите да бъдат възобновени.

Публикуваме и цялото мнение без редакторска интервенция:

В тази връзка, ето нашия коментар по посочените изказвания:

    1) Вход Мениджър е компания, извършваща услугата професионален домоуправител и като такава няма отношение към прекъсването на работата на асансьорната уредба. Асансьорната уредба се обслужва от лицензирана компания, определена от живущите и единствено тя може да прекратява работата на асансьора, изпълнявайки наредбата.

    2) За осъществяване на абон.услуга по поддръжка на асансьора постройката има подписан контракт (още преди наемането на нашата компания) с подизпълнител и Етажната Собственост следва да заплаща абонамент към тях за услугата. Този абонамент се заплаща от нашата компания като представител на постройката към компанията за поддръжка на ас.уредба ежемесечно, ако са налични средства в касата на постройката. Общите ни условия, чл.21, ал.3, които са признати при разписването на контракта за ръководство от притежателите на дадения адрес, гласят, че: " В случай че Възложителят не даде
нужните средства за възнаграждение на разноските за
поддръжка и ръководство на общите елементи на постройката,
Изпълнителят не носи отговорност за непогасените
отговорности към трети физически и юридически лица. "

    3) В касата на постройка с адрес гр. Пловдив, Христо Смирненски, ул. бул.Пещерско шосе, № 181В, вх. В не са налични средства още от началото на 2022 година, като все пак Вход Мениджър ЕООД дълго време е заплащала със лични средства разноските на постройката към трети лица, тъкмо с цел да не бъдат прекратени услугите от подизпълнители. В края на 2022 година до всички притежатели в постройката е изпратено известие, предупреждаващо същите, че ако не бъдат заплатени нужните средства от тях към касата на постройката, Вход Мениджър ще прекрати заплащания към подизпълнители, по отношение на описаното в ОУ на компанията. Въпреки множеството дейности от наша страна, все още към момента не са постъпили задоволително заплащания, нужни за възнаграждение към подизпълнителите и в касата е разполагаем недостиг.

   4) Относно свикването на Оценка за съвместимост на Европейски Съюз, с нас са се свързали обособени притежатели от постройката и такова е планувано да се организира в къси периоди. Твърденията по отношение на неспособност за връзка с нас са несъстоятелни, защото имаме списък на диалози и разменени имейли със притежатели, както и визити от такива на място в офисите ни, като във всеки от случаите сме уведомили съответно клиентите за обстановката и вероятните решения, които са свързани със възнаграждение на отговорностите към постройката от тяхна страна.

    5) Относно месечната вноска - в нея няма основна смяна. Предполагаме, че клиентите имат поради еднократна изравнителна вноска, която са получили през месец декември. Тази вноска не е обвързвана с месечната такса, начислена е еднократно и цели тъкмо да усъвършенства финансовото положение на постройката, с цел да може да се правят заплащания към подизпълнители и да не се прекъсват услугите от същите. Отново подчертаваме, спомагателната вноска е еднократна, а не ежемесечна, като всеки притежател може да реши дали да я заплати. В случай че тя не бъде заплатена, то се стига до обстановката, която е налице сега - в касата няма средства и респективно няма по какъв начин да се заплати към подизпълнителите за услугите.

    В резюме, целият проблем е в действителност банален. Собствениците не заплащат правилно отговорностите си към компанията за ръководство, а тя от своя страна дълго време заплаща с фирмени средства към подизпълнителите, само че в един миг стопира да го прави и респективно подизпълнителите преустановяват услугите си. Ангажимент на всеки притежател е да заплаща правилно ежемесечно сметките си към постройката и когато има огромен брой неплащащи, то няма по какъв начин това да не повлияе на осъществяването на услуги в постройката. В този ред на мисли е значимо да се означи, че Вход Мениджър е подхванал всички нужни дейности против съответните длъжници в постройката - осъществяване на срещи, голям брой телефонни позвънявания и уведомления по всевъзможен ред (печатни и електронни) и даже юридически дейности. Резултатът от тези дейности не зависи директно от нас, защото в някои обстановки делата се проточват с години.

    Важно е да се подчертае, че Вход Мениджър съответно е уведомил неведнъж притежателите за създалата се обстановка
 и разполага с всички нужни доказателства (изпратени имейли, електронни и печатни известия и уведомления, протоколи от Оценка за съвместимост и т.н.). Въпреки всичко още веднъж ще установим контакт със притежателите и разчитаме на тяхната уместност при възнаграждение на отговорностите, с цел да можем да заплатим към подизпълнителите и услугите да бъдат възобновени. За жал такива обстановки са постоянно срещани в постройките и неприятната истина е, че отговорността за тях е в притежателите, а не в ръководството на постройките (независимо професионално или вътрешно). На доста места притежателите не заплащат правилно отговорностите си и след това упрекват други за тяхната неучтивост. В нашата процедура, компанията прави всичко допустимо да помогне и да не се стига до обстановка на прекратяване на услугите, само че сами разбирате, че не е допустимо, нито морално, компанията да устоя клиентите си като заплаща сметките им вместо тях.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР