Същинското строителство на тунела под Шипка няма да започне и

...
Същинското строителство на тунела под Шипка няма да започне и
Коментари Харесай

„Плеяда от проблеми“ забавя още тунела под Шипка

Същинското строителство на тунела под Шипка няма да стартира и тази година. Причината са „ плеяда от проблематични проблеми “, както ги дефинира районният министър Андрей Цеков, които се влачат от година. Заради тях срокът на проектирането на оборудването се удължава за повторно, откакто при започване на 2023 година бе преместен за първи път.

Че тунелът и работата по обходния път на Габрово тъпчат на едно място стана ясно по време на парламентарния надзор. Регионалният министър съобщи, че може да се ангажира само с привършване на проектирането, само че не и със започването на строителството.

От позиция на старта на строителството, не съм оптимист или съм сдържан оптимист, че до края на 2024 година би могло, при удобно развиване на правосъдните решения и съгласувателните процедури, да стартира “, съобщи Цеков.
Защо се бави стартът на строителството?
През март 2023 година стана ясно, че са установени неточности в Подробния организационен проект, утвърден още през 2014 година и Кадастралната карта. Именно поради тях тогава срокът за планиране бе продължен със 192 дни.

Сега Цеков признава, че през юни 2023 година са открити очевидни в действителност неточности в кадастралните карти на Габрово и Стара Загора. Съответно те би трябвало да се променят, само че това все още

към момента не е направено от страна на Агенцията по геодезия към Габрово. “

И в същия месец, без да се афишира обществено, срокът на проектирането е продължен за повторно – този път с още 164 дни.

Оказва се обаче, че има и екологични проблеми. Тъй като планът се финансира по Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, би трябвало да се извършат екологични процедури. Цеков описа, че през 2021 година Министерство на околната среда и водите е дало мнение по екологичната оценка на транспортната европрограма и са избрани ограничения и условия за осъществяване на плана. Те плануват спомагателни оценка за прекосяването на трасето през естествен парк „ Българка “ и предпазени зони на птици.

Тези ограничения би трябвало да са съобразени с Плана за ръководство на парк „ Българка “, съобщи министърът.

Получава се по този начин обаче, че на 9 февруари 2023 година Административен съд – София е отменил решението на Министерския съвет от края на 2021 година, с което е утвърден въпросният проект на парка. Цеков обаче не изясни за какво се е случило това и с какви претекстове съдът е взел това решение. Единствено уточни, че то е обжалвано пред Върховния административен съд, само че

досега производството не е завършило с влезнало в действие решение. “

Въпреки проблемите в тазгодишния бюджет има заделени над 36 млн. лева По думите на Цеков е сумата е 10% от цената на плана. Той не е оптимист, че тя ще бъде усвоена тази година, защото това значи строителството да стартира най-късно през септември. И увери, че няма риск от загуба на европейски средства, защото апликационната форма към момента не е подадена и утвърдена.

Надявам се, че след излизане от цялата плеяда проблематични проблеми ние ще може да стартираме в края на тази и началото на идната година осъществяването и по този начин да усвоим средствата. “

Припомняме, че договорът за инженеринг (бел. р. – планиране и строителство) бе подписан през юни 2022 година по време на кабинета „ Петков “ с „ Консорциум ПСВТ “. В него водещ сътрудник е „ Хидрострой “ АД, като влизат още „ Пътни градежи Велико Търново “ АД и „ Пътинженерингстрой-Т “ ЕАД.

Те са свързани със строителния необут Велико Желев, който бе задържан предходната година по сигнал за изнудване и побой на собствен чиновник. Впоследствие бе освободен под парична гаранция от 20 хиляди лева „ Хидрострой “ строи и лотове от автомагистрала „ Хемус “ по порочните инхаус процедури, по които частни компании са получавали големи задатъци, съгласно ръководещите от „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “.

Желев завоюва почистването и поддържането на пътища в някои региони на стойност над 900 млн. лева Това се случи, откакто новото управление в АПИ анулира част от поръчките, стартирани от служебния кабинет, само че остави в действие към този момент извоюваните от Желев.

Стойността на плана за тунел под Шипка е над 358 млн. лева с Данък добавена стойност. Той се финансира със средства от Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година По контракт срокът за планиране е 240 дни, а за строителство – 1280 дни. Така оборудването, дружно с обхода на Габрово би трябвало да са подготвени през 2026 година, само че поради забавянето е ясно, че това няма да се случи.

За разлика от предшествениците си, министър Цеков не загатна безусловно нищо за това, че тунелът може би няма да може да поеме трафика, защото се проектира с една лента за придвижване във всяка посока. Припомняме, че пръв безпокойство изказа бившият районен министър Гроздан Караджов, който не бе удовлетворен от плана. Служебният отраслов министър Иван Шишков също бе на мнение, че съоръжението е планувано неприятно и погрешно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР