САЩ се надяват, че радикалното палестинско движение Хамас ще отговори

...
САЩ се надяват, че радикалното палестинско движение Хамас ще отговори
Коментари Харесай

Блинкен: САЩ очакват положителен отговор от Хамас на предложението за прекратяване на огъня

САЩ се надяват, че радикалното палестинско придвижване Хамас ще отговори позитивно на предлагането за преустановяване на огъня в линията Газа и замяна на заложници. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен заяви това в петък, говорейки на конгрес, проведен от Института Маккейн в Седона, Аризона.

„ В момента най-хубавото, което може да се случи, е да се реализира съглашение, което Хамас изследва, с цел да се реализира преустановяване на огъня и освобождение на заложниците. Очакваме отговор от Хамас, чакаме да забележим дали ще кажат " да " за преустановяване на огъня и освобождение на заложници ", сподели той.

Според Блинкен „ действителността в този момент е, че единственото нещо, което стои сред народа на Газа и прекратяването на огъня, е Хамас “.

Говорейки за нуждата да се подсигурява сигурността на цивилните в град Рафах в линията Газа, държавният секретар акцентира:

„ При неналичието на подобен проект (Израел да отбрани населението), ние не можем да подкрепим широкомащабна военна интервенция [на еврейската държава] в Рафа, тъй като вредите, които тя ще аргументи, ще надвишават допустимото. "

По-рано The Washington Post заяви, че администрацията на Вашингтон е посъветвала катарските управляващи да изгонят водачите на Хамас от страната си, в случай че придвижването продължи да отхвърля съглашението за преустановяване на огъня. Както показаха източниците на изданието, Блинкен е предал това обръщение на среща с премиера на Катар Мохамед бин Абдел Рахман Ал Тани.

Преговори за съглашение в Газа

Ден по-рано ръководителят на Политбюро на Хамас Исмаил Хания по време на телефонен диалог с ръководителя на Главното разследващо ръководство на Египет Абас Камел сподели, че делегацията на придвижването скоро ще се върне в Кайро, с цел да продължи контактите за определяне на преустановяване на огъня в Газа. Според Хания представители на Хамас ще дойдат в Кайро, " с цел да приключат настоящите договаряния и да изработят съглашение, което ще помогне за прекъсване на (израелската) експанзия, като в същото време задоволи настояванията на нашия народ ".

На 29 април телевизионният канал Al-Qahira Al-Ikhbariya, базирайки се на източници, заяви, че делегацията на Хамас е напуснала Кайро след нов кръг от договаряния, траял един ден, и възнамерява да се върне скоро с писмен отговор на последното предложение за преустановяване на огъня, направено от Египет.

На 27 април Египет съобщи на радикалите самодейност, съгласувана с израелската страна, която включва освобождението на 20 до 40 заложници, държани от радикали в Газа, в подмяна на преустановяване на огъня в анклава. Както уточни източникът на Al-Qahira al-Ikhbariya, съглашение сред Хамас и Израел най-вероятно ще бъде реализирано " през идващите няколко дни, макар някои запаси ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР