САЩ разследват информация, че дрон в Сомалия е убил двама

...
САЩ разследват информация, че дрон в Сомалия е убил двама
Коментари Харесай

САЩ разследват информация, че дрон в Сомалия е убил двама кубински лекари, държани за заложници

Съединени американски щати проверяват информация, че дрон в Сомалия е умъртвил двама кубински лекари, държани за заложници. Съдбата на двама кубински лекари, които бяха отвлечени преди пет години от група, обвързвана с Ал Кайда и държани като заложници в Сомалия, остава несигурна. Тъй като Пентагонът съобщи, че проверява известията, че са били убити при удар на американски дрон против Ал- Шабаб.

Асел Ерера Кореа, доктор, и Лади Родригес Ернандес, хирург, бяха отвлечени в Кения

преди съвсем пет години, през април 2019 година Въоръжената организация Шебаб („ Младеж “), близка до Ал Кайда, разгласи, че двамата кубинци са били убити при удар на американски БПЛА в централния сомалийски град Джилиб на 15 февруари.

Твърдението е невероятно да бъде без значение тествано, се споделя в отчет на американския вестник Miami Herald, предадена на немската организация.

Майор Пийт Нгуен, представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати, удостовери единствено, че „ е бил осъществен въздушен удар против мрежата Шебаб на 15 февруари покрай Джилиб, Сомалия “.

Той добави, че Пентагонът е осведомен с отчетите,

съгласно които „ удар съгласно известията е умъртвил двама цивилни. „ Нямаме повече информация за това, само че одобряваме съществено всички изказвания за цивилни жертви “, добави той.

Той сподели, че взаимното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати, отговорно за района (AFRICOM, „ Африканско командване “) и сътрудничещо със сомалийската войска в подтекста на интервенциите против Шебаб, към момента прави оценка резултатите от тази съответна интервенция.

Миналият петък ръководителят на кубинския парламент Естебан Ласо се срещна с президента на Кения Уилям Руто за диалози по отношение на заложниците, означи външното министерство в Хавана.

Руто, от своя страна, заяви посредством X (Twitter), че господин Ласо му е предал известие от своя кубински сътрудник Мигел Диас-Канел и е похвалил връзките сред двете страни, без да загатва лекарите.

Ръководителят на кубинската дипломация Бруно Родригес благодари на президента Руто

за приемането на господин Ласо по неотложност. „ Вярваме, че той има волята да поддържа напъните за изясняване на ситуацията на кубинските лекари “ Ерера и Родригес, добави той посредством X.

Той добави, че е разискал въпроса със сомалийския си сътрудник Али Мохамед Омар.

Въпреки че бяха извършени договаряния и две интервенции за освобождението им от въоръжените сили на Кения и Сомалия, лекарите останаха заложници на Шебаб през всичките тези години. Те бяха изпратени в Кения през 2018 година по двустранно съглашение.

 

Източник: DPA / Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР